Política

La llista única a Barcelona d'ERC, gairebé descartada

Bosch, Portabella i Amorós continuen sense avançar en les negociacions

El portaveu a Madrid defensa la renovació, mentre que els altres dos dirigents donen importància a l'experiència

La llista unitària d'ERC per aspirar a l'alcaldia de Barcelona sembla a hores d'ara una quimera. Quan només falten tres dies perquè es comencin a recollir avals, les negociacions entre Alfred Bosch, Jordi Portabella i Oriol Amorós continuen enrocades i molt haurien de canviar les coses perquè es desencallessin.

Si finalment no hi ha acord, l'alcaldable sortirà d'unes primàries que se celebraran l'11 de juliol i en què podran participar uns 2.500 barcelonins entre militants, amics i simpatitzants. De moment, Bosch és l'únic que ha presentat la seva candidatura, mentre que els altres dos dirigents es mantenen a l'expectativa. És probable que Amorós s'acabi presentant, encara que no hi ha un pacte unitari, mentre que Portabella continua sense aclarir el seu futur. Tot i això, l'actual cap del grup municipal sí que participa en aquestes negociacions a tres bandes i no descarta aspirar a la reelecció.

El principal escull entre totes les parts és si cal apostar obertament per la renovació o per l'experiència. Bosch manté que ha d'entrar aire nou a la formació i que Barcelona s'ha de “junqueritzar”. Per tant, segons el portaveu republicà a Madrid, el cap de llista ha de ser una persona renovadora, però nega que hagi imposat com a condició sine qua non el seu nom, com indiquen fonts properes als altres possibles aspirants. Fins i tot l'entorn de Bosch destaca que és complicat arribar a acord unitaris amb candidatures que només són “especulacions”.

Aquest panorama no és compartit per Portabella, que en l'últim congrés de la federació de Barcelona va donar un toc d'atenció a Bosch i va recordar que l'experiència i el coneixement de la ciutat de Barcelona és un factor a tenir en compte –Portabella està al capdavant d'ERC al consistori des del 1999.

Per la seva part, fonts properes a Amorós consideren que el candidat no pot ser Bosch, perquè ara hi ha molta feina a Madrid i aquesta no es pot compaginar amb la precampanya que s'hauria de fer a Barcelona anant a visitar dia sí dia també entitats o associacions de veïns de tots els barris. Malgrat això, Amorós insisteix que intentarà la unitat fins a l'últim moment perquè creu que l'organització no es pot presentar dividida a Barcelona, després que guanyés les eleccions europees –una posició que també ha defensat Portabella.

En aquest context, un grup de militants ha elaborat un manifest per reclamar que hi hagi unitat i que es titula ERC, tots a l'una. “Cal bastir una proposta que respongui a aquesta il·lusió col·lectiva, un projecte que uneixi tota la ciutadania i esborri cap ombra de divisió”, destaca el text, que té una norantena d'adhesions.

LA DATA

10.06.14
És el dia en què es començaran a recollir els avals. Està previst que les primàries se celebrin l'11 de juliol.

La direcció aprova el reglament

Avui l'executiva nacional d'ERC, que se celebrarà abans del consell nacional, donarà llum verd al reglament de les primàries de Barcelona per escollir l'alcaldable. La federació barcelonina ja va aprovar el document fa uns dies i avui no s'espera cap sorpresa. És simplement un tràmit més perquè a partir de dimarts de la setmana vinent els precandidats ja puguin començar a recollir avals. Se'n necessitaran prop de 150 i tindran quinze dies per aconseguir-los. Després s'obrirà un període de dues setmanes més de campanya fins que l'11 de juliol se celebraran les eleccions internes. L'endemà hi haurà la proclamació del candidat. En les primàries podran votar els militants i, per primer cop, els simpatitzants i amics, tot i que, a diferència del PSC, no estaran obertes a la ciutadania en general. En un primer moment ERC volia fer aquest pas, però ho va descartar per qüestions logístiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs