Política

El PP aprova en solitari l'aforament de Joan Carles I

PSOE i CiU s'abstenen i la resta de grups voten en contra de les esmenes introduïdes pels populars a la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial per garantir la protecció jurídica dels membres de la Casa Reial

El PP ha fet valer la seva majoria parlamentària per aprovar en solitari l'aforament de Joan Carles I i de part de la Família Reial en una votació a la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. El PSOE i CiU s'han abstingut i la resta de grups han votat en contra del que consideren un “blindatge”.

Els populars han introduït la protecció jurídica dels reis sortints, Joan Carles i Sofia, de la reina Letícia i de la Princesa d'Astúries, Leonor i el seu futur conjugue a través d'una esmena a una llei sobre funcionaris judicials, que regula els seus dies d'assumptes propis, proves selectives i jubilació.

Es tracta d'una reforma a la Llei Orgànica del Poder Judicial, complementària a la Llei de racionalització del sector púbic i altres mesures de reforma administrativa, que es tramitava des de fa temps a la cambra baixa. També és la norma que regula els aforaments a l'Estat espanyol.

El Ple del Congrés aprovarà la llei previsiblement aquest mateix dijous, per remetre-la al Senat, que li donarà llum verd en pocs dies per a la seva immediata remissió al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Es compliria així el pronòstic que va fer ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que va indicar que esperava que l'aforament estigués resolt en “quinze dies”.

Les esmenes registrades pel PP estableixen que passaran a considerar-se aforats els reis que abdiquen (com ara Joan Carles I) i els seus consorts (en aquest cas, Sofia), els consorts del rei (Letícia) i els Prínceps d'Astúries (de moment Leonor i en el futur la seva eventual parella).

A més, a través d'una segona esmena s'inclou una disposició transitòria perquè, en el cas que algun tribunal estigui tramitant alguna causa contra els nous aforats de la Casa Reial quan la llei entri en vigor, aquestes siguin suspeses i remeses al Tribunal Suprem.

El PP també ha rebutjat una esmena d'UPyD per suprimir de cop tots els aforaments, llevat dels recollits a la Constitució (govern i parlamentaris), una proposta que ha rebut el suport d'Esquerra Plural i l'abstenció del PSOE i nacionalistes.

El portaveu del PP a la Comissió de Justícia, José Miguel Castillo Calvín, ha apel·lat a l'“impagable deute de gratitud” cap a Joan Carles I per reclamar un “ampli” suport del Parlament a la iniciativa. Segons ell, es tracta d'una qüestió “oportuna i necessària”. Per això, ha considerat un exercici de demagògia que es “confongui fur amb privilegi”.

En canvi, la resta de grups han criticat l'accelerada tramitació que ha impedit una reflexió “rigorosa i de fons” sobre un assumpte tan “sensible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona