Política

Espadaler: “No contemplem una altra sortida que no sigui votar en consulta”

El pròxim secretari general de CiU insisteix que el relleu de Duran i Lleida no és a causa del procés sobiranista

Ramon Espadaler subratlla que el govern no està disposat a oblidar-se de la consulta a canvi de l'abonament de deutes pendents de l'Estat

Ramon Espadaler, el pròxim secretari general de CiU, ha afirmat que, per abordar el futur polític de Catalunya, des de la federació “no contemplem una altra sortida que no sigui per la via democràtica”, i que per a això els catalans “han de votar sí o sí” en el marc d'una consulta convocada dins de la legalitat. 

Així, en declaracions a Catalunya Ràdio, Espadaler ha dit que “aquesta voluntat de donar una sortida democràtica expressada a les urnes s'ha de mantenir, no es tracta d'un tacticisme, no és una obsessió de quatre partits polítics, és una demanda profunda” de la societat catalana, i així ho traslladarà el president de la Generalitat, Artur Mas, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la seva pròxima reunió, ha indicat el dirigent democratacristià. 

En aquest sentit, Espadaler ha assenyalat que “cal esperar què dóna de sí aquesta entrevista, que versarà sobre aquesta qüestió que és fonamental” (la consulta) i altres “que també són centrals i tenen el seu origen en unes actituds tancades del govern central, en temes tan sensibles com la llengua, l'educació o d'aspectes de finançament que també es posaran sobre la taula”. 

En qualsevol cas, ha continuat, el govern no està disposat a oblidar-se de la consulta a canvi de l'abonament de deutes pendents de l'Estat a la Generalitat perquè “el que es deu s'ha de pagar, però no a canvi de res” i perquè “aquesta no pot ser la resposta, ni la sortida al repte que té Catalunya en aquests moments sobre la taula”. 

Espadaler ha negat de nou que la sortida de Josep Antoni Duran Lleida de la secretaria general de CiU tingui a veure amb discrepàncies amb el procés sobiranista o amb el president de CiU i de la Generalitat, Artur Mas, sinó que “el relleu neix d'un procés de reflexió de fa un any que es va concretar ahir” i que “s'ha de situar en la normalitat de la vida política d'una federació”. 

Respecte a les informacions periodístiques que posen el seu accent en aquestes discrepàncies, Espadaler ha dit que “entén i respecta” que “els periodistes vulguin tenir la seva veritat”, encara que ha insistit que es tracta “d'un procés de trànsit en la federació que respon” al fet que “s'ha acabat un cicle”. 

Encara que ha admès que a CDC i UDC “hi ha hagut moments en què no tots han pensat igual, l'important és ser capaços de superar aquests moments des del punt de vista de la suma”, i ha explicat que “si els dos partits fossin idèntics, no faria falta que fossin dos partits”. 

Preguntat sobre com serà la seva relació amb ERC, Espadaler ha comentat que es considera una persona dialogant, encara que ha discrepat de la visió d'Esquerra de què Duran i Lleida ha estat “deslleial” amb Artur Mas, “una reflexió que no puc compartir, perquè la lleialtat de Duran ha estat total amb el president”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia