Política

La mobilització més gran

Forcadell i Casals fan una crida per superar la Via Catalana i fer realitat la manifestació “més massiva de la història d'Europa”

Més de 400.000 persones ja s'han registrat a la V

El president Mas rebrà els organitzadors

Els organitzadors descarten cap efecte del cas Pujol sobre la V

Compte enrere per a la Diada Nacional. I per a la construcció de la V gegant que han planificat l'ANC i Òmnium Cultural, unides en la campanya Ara és l'hora. Aspiren a aconseguir que la d'aquest 2014 sigui “la mobilització més gran de la història d'Europa”, en paraules de la presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, que veu la de dijous vinent com “la Diada definitiva”. Juntament amb Muriel Casals, ahir en va presentar els últims detalls. Volen que en surti “la gran foto que difondran els mitjans internacionals i que veuran les cancelleries del món”, segons Casals.

El marcador d'inscrits en comptava un total de 400.387 ahir al matí. L'organització espera superar els que hi va haver l'any passat en la Via Catalana –455.000– perquè, sumats a les persones que hi vagin sense registrar-se, es garanteixi la mobilització més multitudinària. Una mobilització que se celebrarà quan falten dos mesos per a la consulta del 9 de novembre. Forcadell i Casals remarcaven la proximitat respecte a la convocatòria i multiplicaven les crides a participar-hi. “La història demostra que tot és possible si la gent ho vol, només depèn de nosaltres”, arengava la presidenta de l'Assemblea. I animava “tothom que vulgui canviar les coses” a ser una peça de la gran V.

“9-N votarem, 9-N guanyarem” serà el lema d'una construcció que s'estendrà des del vèrtex que es forma a la plaça de les Glòries fins a la plaça Pius XII al nord i fins a la d'Ildefons Cerdà al sud. En aquest recorregut d'onze quilòmetres, al llarg del qual es vol reproduir la senyera amb nou files de persones amb samarretes grogues i vermelles, encara hi ha trams amb baixa ocupació. Es tracta de punts a l'avinguda Diagonal entre la plaça de Francesc Macià i la de Pius XII i d'altres al Poble-sec i Sants. “Encara no en som prou”, alertava Forcadell. “Si volem fer la mobilització més massiva de la història d'Europa n'hem de ser més”, afegia.

El nombre d'inscripcions, reconeixia l'organització, va a bon ritme i s'incrementa a mesura que s'acosta l'Onze de Setembre, tal com va passar amb la Via Catalana. El cas Pujol no ha tingut, asseguren, cap efecte desmobilitzador.

“Som molts”

El president de la Generalitat, Artur Mas, rebrà els organitzadors de la V després de la construcció, segons va confirmar Forcadell. “Li volem traslladar que som molts els ciutadans d'aquest país que volem anar a votar. I Mas, com a màxim representant polític del país, té l'encàrrec de fer aquesta convocatòria”, constatava la presidenta de l'ANC.

La trobada serà un cop enllestida una mobilització que començarà a les 17.14 hores i que tindrà un escenari central a la plaça de les Glòries, l'escenografia del qual ha anat a càrrec del director artístic Lluís Danés. A partir de dilluns començarà la instal·lació d'una estructura de tres-cents metres quadrats –pel Tricentenari– que simula un vaixell dins del qual hi ha alzines que protegeixen 947 urnes, una per cadascun dels municipis de Catalunya. Es tracta del mateix prototip encarregat per la Generalitat al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció de Lleida per a la consulta.

La cita de l'Onze de Setembre tindrà un to festiu i hi participaran colles castelleres –n'hi ha confirmades 54– i més de 1.000 cantaires de diverses corals. Se situaran al vèrtex de la V, on també hi haurà joves que aquest any celebren el 16è aniversari, edat mínima per votar en la consulta. També aquí es reservarà lloc al govern.

Dades filtrades

La presentació dels darrers detalls de la Diada coincidia amb la filtració de dades de socis de l'Assemblea. L'ANC descartava que fos un atac al seu web com va transcendir inicialment –Anonymous va negar l'acció–. En un comunicat, sostenien que eren algunes de les dades del registre d'entrada del cens dels participants en l'assemblea que l'entitat va fer a Tarragona el 5 d'abril. L'ANC anunciava que emprendrà accions legals contra els autors, per ara desconeguts, de la filtració.

Descendents del 1714 s'aliaran a SCC per la Diada

La manifestació programada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural a favor del dret a decidir, fins ara amb més de 400.000 inscrits, tindrà aquest any la seva rèplica a Tarragona i Sant Boi de Llobregat per part de Societat Civil Catalana (SCC). La plataforma, contrària a la secessió i a la consulta del 9-N, vol aprofitar la Diada per “reconciliar” l'enfrontament ideològic que existeix i deixar al marge l'actitud “bel·licista” del govern, segons explicaven ahir els seus representants. Amb el lema “Recuperem el seny, recuperem la senyera”, SCC convocarà l'11 de setembre una manifestació a Tarragona amb el fi de desplegar una senyera de cinquanta metres a l'amfiteatre de la ciutat. Aquest serà, doncs, “un acte més simbòlic que massiu”, com va assenyalar Josep Ramon Bosch, president de l'entitat unionista, amb referència a la concentració sobiranista que es farà a Barcelona.

Han confirmat la seva assistència a l'acte l'exministra socialista Carme Chacón i representants de diverses formacions polítiques crítiques amb el sobiranisme català com ara Enric Millo (PP) i Albert Rivera (Ciutadans).

Els actes de SCC, però, s'iniciaran per la vigília de la Diada a Sant Boi de Llobregat amb un homenatge davant la tomba de Rafael Casanova, icona del catalanisme. En l'acte hi haurà descendents d'aquest últim, de l'arxiduc Carles d'Àustria i de Pere Anton de Veciana, comandant en cap de les Esquadres, origen dels Mossos d'Esquadra, i partícip de la guerra de Successió del 1714.

x. PETE



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona