Política

34 ajuntaments hissaran la Bandera Negra per la Diada

El nou disseny de la insígnia simbolitza la voluntat de “votar i vèncer”

La bandera també encapçalarà sis marxes de torxes

34 ajuntaments catalans hissaran la Bandera Negra aquest dijous amb motiu de la Diada per reivindicar “votar i vèncer”, segons ha informat la Fundació Reeixida (fins ara Comissió del Centenari de l'Estelada).

L'ensenya evoca en la històrica Bandera Negra, símbol de dol i de lluita a ultrança, que va onejar en diverses ocasions durant la Guerra de Successió i el setge de Barcelona, però amb dos elements afegits a l'original.

El primer és una creu formada per dues aspes blanques inspirada en la creu del martiri de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, en memòria dels caiguts fa ara tres segles. Les aspes també formen dues V –una d'elles invertida–, de “victòria” i i de “votar”.

L'altra novetat és un estel de cinc puntes que, situat al costat esquerra de la creu, recorda la forma del triangle de la bandera estelada, per connectar amb les actuals reivindicacions del país.

El nou disseny de la Bandera Negra es va presentar el passat juliol en un acte al Museu d'Història de Catalunya. La iniciativa va sorgir arran que diversos municipis ja haguessin utilitzat diferents variants en els últims mesos i que altres manifestessin la voluntat d'hissar-la per la Diada. Per això, els impulsors del projecte van voler crear una bandera única per commemorar el Tricentenari a tot el territori.

Els municipis que fins aquest dimecres s'han afegit a la iniciativa són: Igualada, Sant Martí de Tous, Carme i Jorba, a l'Anoia; Llançà, Viladamat i Vilajuïga, a l'Alt Empordà; Selva del Camp (Baix Camp); Corbera (Baix Llobregat); Olesa de Montserrat(Baix Llobregat); Deltebre(Baix Ebre); Gironella i Sant Julià de Cerdanyola, al Berguedà; Tarrés (Les Garrigues); Balenyà, Calldetenes, Folgueroles, Hostalets de Balenyà, Les Masies de Roda, Malla, Sant Boi de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí de Centelles, Sant Pere de Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Tona i Torelló, a Osona; Pardines i Santa Pau de Seguries, al Ripollès; Riells i Viabrea, Riudellots de la Selva i Sant Hilari de Sacalm, a La Selva); Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental) i Verdú(Urgell).

A més, la Bandera negra encapçalarà la marxa de torxes a La Barceloneta (Barcelona), Deltebre, Sant Boi de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat, Calella i Pineda de Mar.

La Fundació Reeixida va arrencar el 2008 –com a Comissió del Centenari de l'Estelada– amb l'objectiu de fer popular la bandera independentista en el centenari de la seva creació. Un objectiu que consideren acomplert, una vegada l'estelada ja és present arreu del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona