Política

Crida de l'ANC i Òmnium a treure les urnes al carrer

Forcadell reclama al govern i a Mas que no s'arronsin

Casals també defensa la desobediència i recorda que la veu del poble de Catalunya està per damunt del Tribunal Constitucional

Les dues entitats demanen unitat als partits sobiranistes

El 9 de novembre, desobediència al Tribunal Constitucional i les urnes al carrer. L'ANC i Òmnium Cultural van fer aquesta crida després de l'espectacular V que va omplir a vessar els carrers de Barcelona i van reclamar a les institucions que no s'arronsin davant les pressions que arribaran de Madrid. “Parlament, govern i president: posin les urnes”, va exigir la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, davant del clam de milers i milers de persones fent crits d'independència.

Els dies previs a la Diada, Carme Forcadell i la seva homòloga d'Òmnium, Muriel Casals, havien subratllat una vegada i una altra que l'èxit de la V garantiria l'èxit del 9-N. I ahir, amb la força d'1,8 milions de persones, van repetir aquest missatge. “El 9-N farem la V de victòria”, va defensar Forcadell, que també va demanar que els polítics aparquin els “interessos partidistes” i estiguin a l'altura de les circumstàncies. És a dir, que el 9-N es pugui votar.

Per aconseguir la fita de la consulta, Forcadell i Casals van destacar que la unitat que va exhibir ahir la societat civil s'ha de traslladar a les formacions sobiranistes, que el 12 de desembre passat van pactar la data i la pregunta del referèndum. “Si ells no ens fallen, nosaltres tampoc no els fallarem”, va assegurar Casals.

Però el punt més espinós d'aquest procés és què passarà quan el Tribunal Constitucional tombi la llei de consultes i no hi hagi marc legal. El bloc sobiranista no es posa d'acord –CiU sempre reitera que la votació ha de ser legal, mentre que ERC exigeix que la consulta es faci tant sí com no–, però l'ANC i Òmnium van assegurar que la ciutadania ho té clar: votar, votar i votar el 9-N. “La veu del poble està per sobre d'un tribunal partidista de Madrid”, va exclamar Casals, i va avisar que els ciutadans no permetran que el TC torni a trepitjar la “voluntat democràtica” de Catalunya com va passar amb la sentència contra l'Estatut de l'any 2010.

Fermesa

Mentrestant, Forcadell va reclamar que les organitzacions polítiques es mantinguin fermes en el camí cap al referèndum. “No hem arribat fins aquí per fer marxa enrere. La independència es fa des de les urnes”, va sentenciar.

Un embat que arribarà els pròxims dies, ja que la llei de consultes s'aprovarà al Parlament el divendres 19 de setembre i és possible que Mas signi el decret el dilluns següent, moment en què el govern espanyol i el TC actuarien de seguida per impugnar les dues iniciatives.

Forcadell i Casals van fer aquestes crides des del vèrtex de la V, a la plaça de les Glòries, en l'escenari denominat Victòria. Era el punt central de la concentració, des d'on el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, també va remarcar que el govern té el suport dels ajuntaments per poder tirar endavant el 9-N. En aquest sentit, va recordar que els municipis convocaran actes a favor del dret a decidir quan s'aprovi la llei de consultes i Mas convoqui formalment la consulta.

Reivindicació massiva

La V va arrencar cap a les cinc de la tarda, quan les dues capçaleres de la manifestació, la de la Gran Via i la de la Diagonal, es van anar unint a la plaça de les Glòries per formar el vèrtex i el lema d'ahir, 9-N votarem, 9-N guanyarem. Unes primeres files on hi havia el conseller de la Presidència, Francesc Homs; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; l'expresident del Parlament i coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i diversos diputats de CiU, ERC, ICV-EUiA i també del PSC –la representant socialista va ser Marina Geli.

El clímax de la reivindicació, però, va arribar a les 17.14 hores, quan una desena d'adolescents que el 9 de novembre faran setze anys es van posar al capdavant de la concentració, es van acostar a una urna i una d'aquestes joves va dipositar el vot.

Una acció més que simbòlica tenint en compte que en la consulta del 9-N es permetrà votar, per primer cop, als joves de 16 anys. Mentre la noia exercia el seu dret a vot, 2.000 cantaires, acompanyats al piano per Lluís Llach, interpretaven la cançó Ara és l'hora, composta per a l'ocasió. Tot seguit, el Cant de la senyera va acabar de posar la pell de gallina als assistents.

La megaonada

Després, l'actor Quim Masferrer va ser l'encarregat d'amenitzar la manifestació tot demanant als participants que fessin una megaonada, que es va desplaçar pels onze quilòmetres del recorregut de la V. Un traçat que ja estava ple a vessar –carrils centrals i, en alguns llocs, els laterals– i en què tothom s'havia anat col·locant a lloc per formar un immens mosaic humà de la senyera, amb samarretes grogues i vermelles, que es podia contemplar des de diversos punts elevats de la ciutat. La imatge era impactant i farà la volta al món.

Els manifestants també van demostrar el seu compromís a l'hora de votar en el referèndum i tots van alçar la mà, amb el signe de la victòria, quan els ho van demanar Quim Masferrer i els altres dos conductors de la concentració, Txe Arana i Màrius Serra, que estaven en els escenaris situats a les puntes de la V, a la plaça Pius XII i Sarah Bernhardt. Com va assenyalar Forcadell, “avui [per ahir] hem omplert els carrers i el 9-N, les urnes”.

Enmig d'aquest ambient de joia, festivitat i reivindicacions democràtiques, 54 colles castellers van alçar simultàniament les seves torres humanes en una altra instantània per guardar per sempre a la retina. Els actes es van acabar amb els discursos finals de Muriel Casals, Carme Forcadell i Josep Maria Vila d'Abadal i la interpretació d'Els segadors.

La jornada va transcórrer sense cap incident i, de mica en mica, la gent va anar desfilant cap a casa, cap als 2.000 autocars que es van desplaçar fins a Barcelona o cap al tradicional concert que se celebra cada any al passeig Lluís Companys. N'hi ha que fins i tot van aprofitar per fotografiar-se davant d'una urna gegant de fusta que, casualment, estava a tocar de la seu de Ciutadans.

LES FRASES

Avui [per ahir] hem fet la V de votar i la V de voluntat, i ens falta fer la V de victòria, que farem el 9 de novembre
Aquest 11 de setembre passarà a la història com una data clau en la recuperació de les nostres llibertats
No hem arribat fins aquí per arronsar-nos i fer marxa enrere. La independència es fa des de les urnes
Parlament, govern i president: posin les urnes
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC
Tres-cents anys després, hem deixat de ser un poble que rememora derrotes per ser una societat que construeix una victòria pacífica
No tenim por. La veu del poble de Catalunya està per sobre d'un tribunal partidista de Madrid
Ja ens van retallar l'Estatut i no deixarem que tornin a trepitjar la voluntat democràtica de tot un poble
Catalunya disposa de la força de la gent i la unitat s'ha de mantenir entre els partits
Muriel Casals
PRESIDENTA D'ÒMNIUM

Campanya unitària a favor del sí i sí

Un cop ha passat la Diada, l'ANC i Òmnium ja comencen a entomar el pròxim repte: la campanya unitària a favor del sí i sí. La presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, va anunciar ahir durant els discursos finals de la V que es prepara la “campanya més participativa que hi ha hagut mai a Catalunya” i va demanar a tots els manifestants que hi col·laborin per tal de convèncer el màxim nombre de votants perquè votin a favor de la independència en la consulta del 9-N. “Ara toca la V de voluntaris per posar la V de la victòria final el 9 de novembre”, va insistir Forcadell.

Les dues associacions ja han creat un comitè d'enllaç per treballar en aquestes iniciatives, que principalment aniran encaminades a convèncer els indecisos. Les entitats ja fa temps que impulsen accions d'aquestes característiques –sobretot a l'àrea metropolitana i Tarragona, que és on hi ha més indecisos–, però ara pretenen donar-hi l'impuls final tenint en compte que només falten dos mesos per a la celebració del referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona