Política

QUÈ

Tambors de reformes que potser arriben tard

Tambors de reforma constitucional en la premsa escrita madrilenya. La remor encara és llunyana però cada dia que passa es distingeix amb més claredat. Ahir, mentre les edicions digitals passaven de puntetes per la concentració independentista de la plaça Catalunya, al contrari del que van fer amb la del 12 d'octubre, les edicions de paper preparaven el terreny per convèncer la parròquia pròpia que al final caldrà cedir alguna cosa als catalans. El Mundo era el més clar i insistent: un cop trencat el front sobiranista, toca rematar-ho portant CiU cap a la cleda de la negociació constitucional. El director, Casimiro García-Abadillo, explicava que de forma subterrània Artur Mas va trencar la unitat “pressionat pel poderós lobby de l'establishment econòmic i financer català” per evitar que tot acabi amb “una llista unitària que declari la independència immediata”, i apuntava ara cap a una reforma estatutària i constitucional que hauran de votar els catalans per una banda i els espanyols en conjunt. Urnes per a tots. També l'ex d'El Mundo, Pedro Jota, s'apuntava a la idea. Des d'El País, Nicolás Redondo Terreros s'hi afegia, tot afirmant que la Constitució “permet construir pactes de convivència entre nacionalistes i no nacionalistes”, com si el problema català fos una divisió entre dues meitats, i no el d'una gran majoria que vol decidir el seu futur i un Estat que no els ho permet. Des de Barcelona les coses es veuen diferent. El procés no és mort. Xavier Sardà advertia Rajoy des d'El Periódico: busqui l'ajuda de Cameron i deixi votar. Sinó, perdrà Catalunya.

‘El Mundo' ja veu Duran Lleida partint peres amb Convergència

Que la mà que escriu l'editorial no vegi el que escriu la informació. Tot i defensar editorialment que Artur Mas faci cas a Duran Lleida i construeixi un pacte CiU-PSC, el diari desenvolupava ahir la tesi que Unió i Convergència es troben “abocats” al trencament. Segons el diari, a partir del 9-N les estratègies dels dos partits seran divergents: CDC buscarà la llista unitària, i Unió en fugirà.

L'interès internacional no afluixa

Sense l'espectacularitat de la V ni de la Via Catalana, la manifestació d'ahir va despertar l'atenció dels digitals de diversos diaris i agències estrangers. Mentre a l'Estat intenten donar el procés per enllestit, a fora hi tenen l'ull posat.

ÉVOLE S'ENDÚ JUNQUERAS A SEVILLA

La Sexta va emetre ahir al programa Salvados un reportatge d'Oriol Junqueras de visita
a casa d'una família de Sevilla. El líder d'ERC va conversar amb els amfitrions i, davant la pena que alguns deien que sentien perquè alguns catalans vulguin marxar d'Espanya, Junqueras va dir que ho entenia però que també sentia pena pel fet que als ciutadans catalans no se'ls deixi decidir-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona