Política

Rajoy segueix des de La Moncloa els esdeveniments del 9-N

El govern espanyol no preveu per ara cap compareixença ni diumenge ni dilluns per abordar aquesta qüestió

Argumenta que la seva actuació ja ha aconseguit evitar que a Catalunya se celebri un “referèndum d'autodeterminació” que definitivament “no es fa” perquè “és il·legal”

El president espanyol, Mariano Rajoy, segueix el 9-N des de La Moncloa permanentment informat dels esdeveniments, segons fonts del seu equip. Ho fa després de tornar de Càceres, on dissabte va presidir les Jornades del PP Estabilidad y buen gobierno, on ja va advertir que passi el que passi aquest diumenge a Catalunya “no produeix cap efecte” i des d'on va instar la Generalitat a “recuperar el seny a partir de dilluns” i a “parlar en el marc de la llei i la Constitució” de “crear riquesa i benestar”, de les “preocupacions i del dia a dia dels ciutadans”. Fonts de La Moncloa asseguren que per ara no està prevista cap compareixença ni diumenge ni dilluns (és festa a Madrid) per valorar el 9-N.

L'equip de Rajoy ja va advertir que estaria molt pendent del grau de participació de la Generalitat en aquesta jornada i del possible incompliment de la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional a instàncies de l'Advocat de l'Estat.

Independentment dels resultats del procés participatiu, el govern espanyol argumenta que la seva actuació ja ha aconseguit evitar que a Catalunya se celebri aquest 9-N un “referèndum d'autodeterminació” que definitivament “no es fa” perquè “és il·legal”.

En tot cas, aquest dissabte des de Càceres Rajoy va reiterar que mentre ell presideixi el govern espanyol la Constitució “es complirà”, la sobirania nacional estarà segura i “ningú no trencarà la unitat d'Espanya, ningú”.

Divendres, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría ja va advertir el president de la Generalitat, Artur Mas, que la “prudència” és una bona consellera, i va assegurar que com a governant no hauria de “forçar” els funcionaris a “incomplir la llei”.

L'executiu de Rajoy espera ara el nou escenari que es pot obrir a partir de diumenge. Sobre la taula hi ha les possibles actuacions per part de la Fiscalia, que ha demanat als Mossos la identificació dels responsables dels edificis públics que facin de col·legi electoral.

La Moncloa, però, també ha llançat missatges de voluntat de recuperar el diàleg amb la Generalitat per parlar de les qüestions “que interessen els catalans”.

El mateix Rajoy va demanar aquest dissabte des de Càceres a Mas “recuperar el seny a partir de dilluns” i va emplaçar el president de la Generalitat a “parlar en el marc de la llei i la Constitució” de “crear riquesa i benestar”, de les “preocupacions i del dia a dia dels ciutadans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia