Política

Rajoy titlla de “fracàs” el 9-N i rebutja parlar amb Mas sobre un referèndum

El president espanyol manté la seva postura, critica al president de la Generalitat que “l'imposi” el diàleg sobre una “consulta definitiva” que no acceptarà

“M'oposaré a qualsevol reforma constitucional que liquidi la sobirania nacional”, manté

El president del govern espanyol, Marinao Rajoy, ha titllat el procés participatiu del 9-N de “fracàs”, de “simulacre electoral sense cens, sense interventor i controlat pels mateixos que el van organitzar”, un acte “de propaganda política. El 9 de novembre “no ha estat una votació democràtica”, un acte en què dos de cada tres “no s'han molestat en participar”. “A Catalunya hi ha més catalans que independentistes” i en el 9-N hi va haver, segons ha dit, més gent que no va anar a votar que els que es van mobilitzar.

Un “profund fracàs” perquè després de “tant soroll, mobilització i diners públics gastats” finalment “dos de cada tres catalans no s'han molestat a participar”, ha insistit. Per tant, el president espanyol ha mantingut el mateix discurs i la mateixa actitud de fa mesos.

Rajoy, en la seva primera compareixença pública després del 9-N ha assegurat que mai dialogarà “sobre la sobirania d'Espanya, sobre la sobirania nacional”. I ha rebutjat que Mas “l'imposi dialogar” sobre un referèndum “de veritat o consulta definitiva, per utilitzar les seves paraules” perquè “això no pot ser”. Tot i recordar que Mas pot impulsar a través del Parlament de Catalunya la reforma de la Constitució, ha deixat clar que ni ell ni el seu partit donaran suport a aquesta possibilitat. “M'oposaré a qualsevol reforma constitucional que liquidi la sobirania nacional”, ha afirmat.

D'aquesta manera, Rajoy s'ha mostrat on era, insistint en què no està “disposat a qualsevol desafiament que es plantegi des de la il·legalitat”.

Rajoy ha menystingut el 9 de novembre, però preguntat pel pas que cal fer a partir d'ara o què ofereix als catalans que sí que van participar en el procés i que volen la independència, ha sortit amb el discurs de què el govern espanyol treballa per tot els catalans i per lluitar contra la crisi i contra l'atur. De fet, ha instat Mas ha posar-se a treballar i ha defensat diverses vegades les “dos terceres parts dels catalans” que no van participar.

Rajoy ha defensar la seva postura de presentar dos recursos al Tribunal Constitucional sobre la consulta, reivindicant l'acció del seu govern davant les veus crítiques del seu mateix partit per no haver prohibir el procés.

“He actuat amb proporcionalitat i he estat sensat”, s'ha defensant assegurant que el govern espanyol i el mateix respecte “l'autonomia de la fiscalia”. De fet, ha assegurat desconèixer què vol fer el fiscal i també ha afirmat desconèixer si hi ha querella i el contingut de la mateixa -malgrat que ahir Alícia Sánchez-Camacho va anunciar la presentació de la mateixa per part del a fiscalia-. De fet, ha assegurat conèixer la querella “pel que diuen els mitjans de comunicació”.

Preguntat sobre la possibilitat que Mas convoqui eleccions, Rajoy ha insistit en la “imposició” del president de la Generalitat:“Si no es fa el que diu, convocarà eleccions. Aquest és el diàleg que s'ens ofereix”.

Pel que fa a Europa, Rajoy ha assegurant sentir-se “satisfet” i “content” de la resposta que han tingut els Estats membres. De fet, ha remarcat que Europa té coses molt positives com és que “tots estem subjectes a l'imperi de la llei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona