Política

La Fiscalia de Barcelona veu delicte en el 9-N i vol que s'investigui

Demanarà que es reobrin totes les denúncies presentades als jutjats de les comarques barcelonines

La fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, nega cap insurrecció dins de la Fiscalia per la querella pel procés participatiu del 9-N

Els fiscals de Barcelona demanaran, amb el vist-i-plau de la Fiscalia General de l'Estat (FGE), que es reobrin totes les denúncies arxivades per jutjats d'instrucció de la demarcació sobre el procés participatiu del 9-N, segons han informat fonts jurídiques. 

Els representants de la Fiscalia Provincial de Barcelona consideren que existeixen indicis de delicte en relació amb la celebració del 9-N. Per aquest motiu, s'ha donat l'ordre a tots els fiscals a tirar endavant la trentena de denúncies presentades a les comarques de Barcelona amb motiu de la consulta i elevar-les al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Així mateix, insta a recórrer davant els jutges les querelles que es van arxivar, almenys dues a Mollet del Vallès i Igualada. Si el jutge instructor les arxiva altra vegada, es recorrerà davant de l'Audiència de Barcelona. Si el tribunal obliga el jutge instructor a reobrir el cas, es demanarà que s'elevi al TSJC. Si el tribunal dóna la raó al jutge i manté l'arxivament, ja no es podrà recórrer més amunt.

En els casos que arribin al TSJC, el tribunal previsiblement admetrà a tràmit tant la querella de la fiscalia com les presentades per UPyD aquest dijous mateix o altres formacions i particulars en jutjats de guàrdia. Per no admetre-les a tràmit hauria de considerar que no hi ha delicte, però aquesta decisió es podria recórrer davant del Tribunal Suprem (TS). Si les admet, previsiblement agruparà totes les querelles i denúncies en un sol procediment i començarà la instrucció. Si el magistrat instructor l'arxiva la causa durant el procés només es podrà recórrer davant de la Sala Civil i Penal del TSJC.

Es podria arribar a donar la circumstància que les fiscalies provincials de Lleida, Girona i Tarragona no seguissin el mateix criteri que la de Barcelona, i no presentessin recurs davant de l'arxivament de denúncies.

En una breu compareixença davant els mitjans de comunicació en què s'ha negat a fer declaracions en català i no ha admès preguntes, la fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, ha remarcat que l'actuació dels fiscals provincials de Barcelona se centra, en relació amb les denúncies pel 9-N, a interessar la seva admissió a tràmit.

A més, Magaldi ha negat que els fiscals de Catalunya s'hagin rebel·lat contra el criteri del Fiscal General de l'Estat respecte a la presentació de la querella contra el president Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N. En aquest sentit, ha defensat que els fiscals catalans “no han adoptat cap posició sobre la interposició de la querella per la senzilla raó que ni correspon ni competeix”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona