Política

L'ANC i Òmnium mostren el seu suport a Mas, Ortega i Rigau davant la querella pel 9-N

L'Assemblea avança que està disposada a actuar de manera pacífica i democràtica per defensar-los

Òmnium denuncia que la querella respon a una clara “intencionalitat política” i reclama al govern espanyol que afronti el conflicte amb Catalunya “sense escudar-se en l'àmbit judicial”

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han expressat aquest dijous el seu suport al president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, davant la querella anunciada per la Fiscalia pel 9-N.

L'ANC ha avançat en un comunicat anuncia que estarà pendent de la querella “per tal d'actuar, pacífica i democràticament, en defensa dels representants legítims de Catalunya”.

En la nota critica “la manca de qualitat democràtica de l'Estat espanyol”, que fa servir les lleis com a eina per “coartar” la llibertat d'expressió dels catalans i que es querella contra els representants polítics responsables de posar les urnes el passat 9 de novembre. “Una actitud antidemocràtica que s'agreuja tenint en compte el recent exemple del Regne Unit i el referèndum escocès”, subratlla.

L'entitat defineix la decisió de la Fiscalia com “l'enèsim atac a l'autogovern i les llibertats democràtiques a Catalunya” i creu que “deixa clara la impossibilitat d'encaix polític a Espanya”. Al seu parer, l'únic camí per resoldre el problema és la convocatòria d'eleccions plebiscitàries que serveixin per generar un mandat democràtic a favor de la independència. “Ni hipotètiques terceres vies ni futurs canvis de majories al Congrés ofereixen cap possibilitat real de resoldre satisfactòriament el conflicte polític existent”, adverteix. “Només d'igual a igual, d'Estat a Estat, hi podrà haver una relació política positiva entre ambdues parts”, conclou l'ANC.

Òmnium també ha volgut fer públic el seu suport als tres membres del govern afectats per una querella que considera que té “intencionalitat política”.

L'entitat també se solidaritzat a la resta de partits i institucions que han assumit com a pròpia “l'autoinculpació” per uns fets que “en absolut considerem que siguin constitutius de delicte”.

L'organització defensa que el procés participatiu del 9-N va respondre al mandat democràtic i al clam majoritari de la societat catalana per exercir el dret a decidir el futur polític. En aquest sentit, destacat que més de 2 milions de persones van expressar democràticament a les urnes el desig d'un futur i d'un país millor. Una mobilització, afegeix, que es va dur a terme “pacíficament, amb serenitat i, per descomptat, sense cometre cap delicte” tot i les traves que va imposar el govern espanyol.

Per tot plegat, afirma que la querella de la Fiscalia “no té fonament jurídic i respon clarament a una intencionalitat política”. Per aquest motiu, reitera la necessitat que el govern espanyol afronti políticament l'actual situació amb Catalunya “sense escudar-se en l'àmbit judicial”.

“Ens trobem davant d'un repte polític de gran importància i considerem que l'única sortida és donar veu al poble de Catalunya”, sentencia.

Òmnium assumeix també plenament “l'autoinculpació” per un dels actes polítics i simbòlics “més rellevants que han tingut lloc al nostre país i en la nostra història recent”. En aquesta línia, garanteix que seguirà treballant perquè els ciutadans puguin expressar-se lliurament a les urnes i Catalunya “pugui esdevenir un Estat independent ben aviat, pacíficament i democràticament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona