Política

El govern espanyol acusa Mas d'utilitzar la política per saltar-se la llei

L'executiu de Mariano Rajoy nega haver pressionat la Fiscalia perquè presentés la querella pel 9-N

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, assegura que “personalment” està “totalment d'acord” amb la denúncia

El govern espanyol ha criticat aquest divendres que el president de la Generalitat, Artur Mas, de buscar en la política una excusa per saltar-se la llei. L'executiu ha deixat clar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que no comparteix les crítiques per la suposada “judicialització” de les relacions de l'Estat amb Catalunya.

Coincidint amb la presentació de la querella pel 9-N contra Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, la portaveu de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, han defensat que el compliment de la Llei no entra amb contradicció amb fer política perquè.

En aquest sentit, ha censurat que alguns identifiquen la llei “com a un límit” quan en realitat és el marc de llibertats” en un Estat de dret, ja “quan algú incompleix la llei està afectant de manera indubtable a la voluntat i a la llibertat d'altres”.

La vicepresidenta de l'executiu espanyol s'ha preguntat què ocorreria si els ciutadans decidissin deixar de pagar impostos en protesta per la falta d'una política fiscal, o no complissin les lleis de trànsit en demanda de polítiques de seguretat viària.

“Tots podem fer política però cal fer-la en el marc de la llei. La llei no és ni més ni menys que la voluntat política dels ciutadans i almenys aquest govern no es considera per damunt de la voluntat política dels ciutadans”, ha sentenciat.

A més, ha demanat a Mas que es plantegi si, des que va guanyar les eleccions i després d'haver tirat endavant el procés sobiranista, “doblat o a reduït a la meitat el suport dels ciutadans a la seva posició”.

Sobre la querella contra el president català, el govern espanyol ha negat qualsevol mena de pressió per part seva perquè s'hagi presentat i ha expressat el seu respecte a l'autonomia de la Fiscalia.

Segons Fernández Díaz, la Fiscalia ha actuat sota el principis d'unitat d'actuació, jerarquia i legalitat, i si ha decidit interposar la querella deu ser “perquè ha trobat suficients motius jurídics per considerar que el que va passar el 9-N és susceptible d'una querella d'aquestes característiques”.

En qualsevol cas, ha indicat que a títol personal està “totalment d'acord” amb la querella.

Sáenz de Santamaría ha assegurat que el seu executiu “respecta” l'actuació i “l'autonomia” de la Fiscalia “en tots els àmbits”, tan quan interposa querelles com quan no ho fa.

D'altra banda, la portaveu ha reiterat que Rajoy no s'entrevistarà Mas el proper dissabte malgrat la petició de la Generalitat per fer una trobada. La reunió, ha dit, “no està prevista”, però ha insistit que aquest fet no vol dir que “no hi hagi assistència, presència i reunió del seu president amb els catalans, que tenen tant o més dret que Mas de saber que aquest govern és govern de Catalunya i el que fa per millorar la vida dels catalans”.

Segons la vicepresidenta, ho farà per aquesta via “sense intermediaris” perquè el president de la Generalitat “acostuma a interpretar a la seva manera el que el president del govern diu”. En aquest marc s'ha queixat que ella ha anat en moltes ocasions a Catalunya i “no sempre he estat ben rebuda per la Generalitat” que li ha demanat que informi sobre les activitats i reunions que manté amb els sectors econòmics i socials de Catalunya “per parlar del que és competència de l'Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona