Política

Catalá parla gairebé cada dia amb el fiscal general i també sobre Catalunya, però nega cap pressió

El ministre de Justícia creu que seria bo dedicar “temps i esforç” a revisar la Constitució des del “consens, debat i anàlisi” entre els principals partits

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha admès en una entrevista a la COPE que parla gairebé cada dia amb el Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, i que també ho ha fet sobre Catalunya en aquestes jornades prèvies a la presentació de la querella pel 9-N. Amb tot, ha afegit, aquestes converses sobre Catalunya sempre han tingut lloc “amb el màxim respecte” i “mai sobre el fons de la qüestió”, perquè “la posició l'ha de fixar la Fiscalia i seria impropi i molt inadequat que qualsevol govern intentés dir als fiscals el que han d'opinar”. Catalá ha reiterat que segons el seu entendre seria bo dedicar “temps i esforç” a buscar l'encaix de Catalunya a través d'una reforma de la Constitució.

Catalá ha respost d'aquesta manera una pregunta sobre les denúncies per part de la Generalitat de pressions sobre la Fiscalia perquè presentés la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigauy, pels delictes de desobediència, malversació, prevaricació i usurpació de funcions en contra del criteri dels fiscals catalans.

Segons Catalá, les seves converses amb Torres-Dulce tracten “temes pressupostaris, organitzatius i de participació internacional de la Fiscalia”, i en les que han tingut com a objecte Catalunya no hi ha hagut “absolutament” cap pressió perquè actués contra el president de la Generalitat perquè fer-ho, ha dit “seria impropi i molt inadequat”.

“Els fiscals són experts en dret penal i processal, són juristes i estan molt qualificats perquè algú els hagi de dir el que han d'opinar”, ha dit, i a més intentar-ho podria tenir fins i tot “un efecte contrari”, de manera que no hi ha hagut “cap pressió ni ingerència”.

Segons el ministre, la querella contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau “és la resposta de l'estat de dret davant un incompliment de la llei”, i demostra que la Fiscalia funciona de manera correcta. Amb tot, no ha donat per fer que siguin jutjats perquè “pot passar com en qualsevol procés judicial” que el tribunal prengui en consideració al 100%, o no, la valoració del fiscal.

Reforma de la Constitució

Catalá ja s'ha pronunciat en diverses ocasions a favor d'un diàleg per a la reforma de la Constitució que permetés encaixar Catalunya a Espanya i superar el conflicte actual. El ministre ho ha repetit aquest dilluns però ha advertit que la reforma de la Carta Magna s'ha de fer des del “consens, debat i anàlisi entre les principals forces polítiques”

Segons Catalá, la reforma podria permetre resoldre “amb totes les comunitats autònomes” qüestions competencials, financeres i de relació entre l'Estat i Catalunya. “Crec que mereix la pena dedicar-hi temps i esforç sempre que sapiguem que volem, on anem, i qui som els que hi anem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona