Política

Mas i Junqueras acorden negociar amb discreció

El president i el líder d'ERC intercanvien missatges abans de reunir-se la setmana vinent

El govern treu pressió a la candidatura i focalitza el projecte

Discreció per afavorir l'acord. Artur Mas i Oriol Junqueras van intercanviar ahir alguns SMS abans de reunir-se, la setmana vinent, segons fonts coneixedores dels contactes. El president de la Generalitat i el líder d'ERC han convingut en la necessitat de no fer pública la trobada i de propiciar un clima de distensió per intentar acostar posicions. El govern va fer ahir el que es podria interpretar com dos gestos d'acostament. En l'acte de lliurament del Memorial Trias Fargas 2014, Mas va vincular la construcció del nou país a la justícia social perquè són dos eixos que “van de bracet”. Tot i que el govern i CDC han insistit a lligar els dos conceptes, el president hi feia un èmfasi especial després que Junqueras hagi insistit en la necessitat de no cedir la bandera social a l'unionisme. El segon arribava en forma de mà estesa per negociar. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va indicar que seria “fàcil” un acord sobre el full de ruta i va desplaçar el focus, encallat en la dicotomia sobre la candidatura unitària o les diferents llistes paraigua, sobre el projecte. En declaracions a TV3, Homs va subratllar que el més important no és la fórmula per presentar-se a les eleccions, sinó “el que es vol fer i com es vol fer”.

Mas serà fora aquest cap de setmana llarg, segons fonts del govern, i tant l'executiu com ERC preveuen que la trobada entre els dos líders es produeixi la setmana vinent. Homs va assegurar que previsiblement hi haurà contactes cada dia durant les pròximes jornades, i va assegurar que es farà públic el resultat de l'intent negociador quan hi hagi “fumata blanca”. Mentre uns i altres intentaven acostar-se, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va carregar contra el president d'ERC i el va acusar de voler allunyar-se de CiU com si fossin uns “empestats”.

Mas i el rei, en un Seat León

El rei Felip VI i Artur Mas van coincidir ahir en la celebració dels 30 anys del llançament del Seat Ibiza. Era la segona visita a Catalunya d'ençà que Felip va ser proclamat monarca i la primera després de la consulta alternativa del
9-N. En la visita a la fàbrica de Seat a Martorell, tots dos es van desplaçar en un Seat León. Felip VI conduïa i Mas anava de copilot. No hi va haver declaracions públiques ni van aprofundir en el procés català. El rei tornarà dijous a Catalunya per ser en un acte de la patronal catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia