Política

Compromís-ERPV, les claus d'un possible acord

Els republicans negocien la seua incorporació a la coalició a través del Bloc, després d'haver mantingut contactes amb Esquerra Unida

Els vots d'Esquerra al 2011 haurien suposat dos diputats més per a Compromís i aconseguir regidors a diferents poblacions

Esquerra Republicana del País Valencià va encetar el passat estiu una nova estratègia política: cercar un acord estable amb altra formació política. Amb aquest objectiu una comissió negociadora del partit republicà s'ha reunit durant els passats mesos amb representants d'Esquerra Unida, del Bloc i d'Iniciativa del Poble Valencià.

A hores d'ara el pacte amb Esquerra Unida sembla esgotada, ja que els independentistes no van rebre una resposta concreta, mentre que amb Compromís les negociacions continuen, malgrat que han entrat en un punt mort després de reunions amb molt bona sintonia. A la darrera de les trobades fins i tot va assistir el secretari general del Bloc, Enric Morera.

Segons fonts d'ERPV, la voluntat del seu partit és sumar esforços per tal de no dividir el vot nacionalista de cara als pròxims comicis que poden resultar claus per a aconseguir un canvi polític al País Valencià.

Pel que fa al Bloc, aquests veurien amb bons ulls l'entrada d'Esquerra a la coalició tant pel que fa a la suma dels vots d'aquests últims –11.116 al 2011–, com per la possibilitat de comptar amb els actius humans de la formació independentista al País Valencià. Això no obstant, salvar les reticències –individuals en la major part dels casos– és un dels reptes dels avaladors de l'operació.

Les xifres

De fet, aquests pocs més d'onze mil vots, haurien suposat dos diputats més per a Compromís al 2011, ja que tant a Alacant com a Castelló la coalició es va quedar a les portes d'obtindre un representant més per cada circumscripció a les Corts.

Però és en el pla municipal on l'acord seria més profitós per a totes dues formacions. ERPV compta amb 10 regidors a Crevillent, Xixona, Sellent, Vinaròs, Simat de la Valldigna, Benifairó de les Valls i Faural. En alguns casos amb llistes pròpies i en altres en coalició, bé amb EU o amb Compromís.

Els partidaris de l'acord contemplen un escenari on, de presentar-se junts en la major part d'aquestes poblacions, es podria augmentar el nombre de regidors i fins i tot, optar a l'alcaldia, com en el cas de Xixona. A més, en altres poblacions, com ara Mutxamel, on cap dels dos partits té representació, anar junts podria significar l'entrada a l'ajuntament.

La Ribera Alta és un altre cas paradigmàtic del possible acord. A Algemesí ja s'han presentat en coalició sota les sigles de Més Algemesí i han treballat braç a braç en la plataforma Xúquer Viu. L'acord a aquesta comarca podria suposar aconseguir un diputat a la Diputació.

La negociació

Esquerra segueix les directrius d'ERC, tal i com ja ha succeït a les Illes, on s'han integrat a Més per Mallorca –encara que amb algunes dificultats d'última hora– i veu en la coalició Compromís un espai idoni per a continuar una feina que fa la impressió que té un sostre al País Valencià amb les seues sigles.

El possible acord d'integració a la coalició econacionalista es basaria en pactes municipals, principalment en aquelles poblacions on Esquerra ja té representació o pactes previs, amb l'objectiu de reforçar el treball local que estan duent a terme.

Pel que fa a les llistes autonòmiques, ERPV no ha demanat cap lloc d'eixida, sabedors a més, que el procés de primàries ja està en marxa i és la fórmula triada per Compromís per a definir les seues llistes electorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs