Política

Moviments sobre el mapa sobiranista

estat

Pendents del 24-M, CiU i ERC tenen poca incidència a les grans ciutats

Manen junts a 69 municipis, com ara Sant Vicenç dels Horts

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ja té 708 ajuntaments adherits (dels 947 que hi ha a Catalunya), a més de 29 dels 41 consells comarcals, les diputacions de Lleida i Girona i set ens locals més. És evident que la majoria d'aquests estan governats per CiU o ERC, però no és menys cert que a les grans ciutats catalanes encara els falta molt per tenir majoria sobiranista, ni tan sols sumant els dos grups. De fet, a les últimes eleccions, el 2011, tot i que van arribar a guanyar alcaldies respecte al 2007, els republicans es van ensorrar a les ciutats més poblades i només van obtenir representació, i ben migrada, en tres dels vint municipis més grans de Catalunya . Sense obtenir-hi grans resultats, CiU va aguantar en tots aquests i, a més, per primer cop va guanyar i va arrabassar alcaldies històriques del PSC a quatre de les més grans: la capital, Barcelona, Mataró, Reus i Girona.

A mesura que s'obre el focus a tot el territori, això sí, la supremacia independentista és total a la majoria de capitals de comarca i a la resta de municipis. CiU, a més, governa a les quatre diputacions (a totes, tret de la de Barcelona, amb majoria absoluta). A més, té l'hegemonia en 16 consells comarcals i també tindria la majoria en 13 més sumant-hi els consellers d'ERC, tot i que en alguns casos, com en el del Bages, precisament els deixa fora del govern un pacte de tots contra ells.

A escala municipal, CiU i ERC governen junts (en molts casos, en un pacte amb més forces) en 69 ajuntaments, entre els quals hi ha els de Vic, Igualada, Lloret de Mar, el Vendrell i el Masnou. En total hi ha deu municipis on els vots de CiU donen l'alcaldia a ERC, com ara Sant Vicenç dels Horts, on el batlle és Oriol Junqueras. Ara bé, uns i altres tenen pactes amb totes les forces. ERC, per exemple, també en té 47 amb el PSC (a Alella, Deltebre, Piera, Solsona i Alcarràs), 11 amb ICV, com el de Manlleu, i 2 amb la CUP, a Celrà i Navàs, i 21 més amb independents.

En tot cas, sembla evident que, tot i l'espectacular ascens previst pels sobiranistes, sobretot ERC, ara també caldrà tenir en compte altres grups per dibuixar el mapa del municipalisme independentista. Fa 4 anys es va produir el gran ascens de la CUP, i molts regidors i alcaldes que van entrar per ICV i el PSC ara també es consideren sobiranistes. Enguany, per tant, el panorama es recompondrà: molts sectors escindits del PSC concorreran a llistes amb ERC; la CUP teixeix aliances amb grups locals, i ICV hi anirà en diversos llocs amb marques puixants com Guanyem o Podem, que no es mostren hostils al sobiranisme, i fins i tot en algun cas s'hi han declarat a favor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona