Política

JOAQUIM PAGÈS

ALCALDE DE TORTELLÀ (IDT - PM)

“Cal donar pas a altra gent”

L'alcalde de l'última dècada fa un balanç satisfactori dels dos mandats i mig en què ha governat

No es torna a presentar perquè sempre ha defensat –diu– la regeneració democràtica

Una dècada.
Joaquim Pagès i Manté (1945) va accedir a l'alcaldia el 2005, en mig d'un mandat, tal com s'havia acordat amb l'altra candidatura, de CiU. Admet que governar implica “trepitjar algun ull de poll”, però no es penedeix de cap decisió: “Les he pres a consciència i a benefici del poble. Un alcalde té unes obligacions i ha de defensar l'interès públic.”
Vostè i tots els seus regidors ja han anunciat que no es tornaran a presentar. Donen per complert el seu projecte?
Ens vam presentar ara fa 12 anys perquè s'havia anunciat que es presentava un candidat que no estava empadronat a Tortellà. És legal però no ho trobo bé.
Estem parlant de Víctor Gay, alcaldable de CiU?
Sí, però la persona en concret és el menys important. T'imagines què es diria, si el president de la Generalitat no estigués empadronat a Catalunya? Posarien el crit al cel, no?
M'està dient que van muntar la candidatura només per aquesta raó?
No, no, això va ser un dels motius. També hi havia la qüestió de la gossera, de la pedrera, etc. Vam decidir uns eixos d'actuació del que ens semblava que havia de ser el municipi. Primer, que fos net i endreçat. També, unes línies d'activitats cultural, d'atenció a la gent gran i d'atenció a les mares i als nens més petits. Tot això ho hem aconseguit. Només has de mirar el poble, que està net i polit, amb contenidors soterrats, parcs... Per a la gent gran? Tenim un centre de dia, amb conveni amb Benestar Social de la Garrotxa, un dispensari i una sala de lectura en condicions, etc. Val. Després, pensant en les famílies de gent jove, vam pensar en una llar d'infants.
Encara no l'han posat en servei.
Les circumstàncies no hi han ajudat. Havíem previst un creixement demogràfic –moderat– i, per tant, era convenient tenir la llar d'infants. De cop i volta ve la davallada i ens trobem que l'aportació de la Generalitat per nen i any passa de 1.800 a menys de la meitat. Què vam fer? Doncs aprofitar l'edifici per a activitats culturals i d'altres i, quan es pugui, obrirem la llar d'infants, que, per cert, al municipi només li ha costat 24.000 euros. El que no farem és fer entrar el clau per la cabota i ens gastarem 40.000 euros cada any, sent un poble que tenim 600.000 euros de pressupost. No ens ho podem permetre. Ja s'anirà veient, però almenys l'equipament ja hi és. Després, en l'escola, no hem parat d'invertir-hi. Ara mateix tenim una subvenció de 70.000 euros per canviar-ne les obertures i millorar-ne l'aïllament. S'executarà els pròxims mesos. Tema cultural: hem col·locat plaques de personatges en diferents llocs, escultures de categoria, exposicions... I en finançament, cap problema. Tenim un deute de tan sols el 7,3%. Vam solucionar el tema de la gossera...
La pedrera, en canvi, encara no l'han restaurat.
Sí, encara continua pendent, però almenys no crea molèsties. Hem guanyat cinc contenciosos, però estem allà mateix, hem de veure com evoluciona el tema. Més coses: hem procurat informar de totes les decisions i sempre hem estat independents. És veritat que ens hem presentat amb el suport del PSC, però mai ens han exigit res.
Per què no volen continuar?
Perquè sempre he defensat que cal regeneració democràtica, no et pots eternitzar en els càrrecs. Un problema que té el país és l'enquistament de personatges que quan fan la primera comunió ja van en cotxe oficial i quan es moren encara hi van. Per això obrem en conseqüència: fem un pas enrere i que surtin noves iniciatives. Hi haurà gent que no opinarà com nosaltres, i ho respecto. Però nosaltres creiem que s'ha de donar pas a altres punts de vista i a Tortellà hi ha molta gent preparada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona