Política

Catalunya del Nord

Votar a cegues al Rosselló

Els electors han de votar sense saber quines atribucions i quin pressupost tindrà el nou Consell Departamental

Es preveu molta abstenció i la consolidació del Front National, que superaria el 30%

Demà tindrà lloc a la Catalunya del Nord la primera volta de les eleccions per escollir els representants al Consell Departamental (fins ara Consell General) dels Pirineus Orientals. Aquest organisme administratiu és, a l'Estat francès, l'equivalent a les diputacions. Amb la reforma territorial francesa en curs –París no ha definit quines competències tindran els departaments, quines les regions i quines l'Estat–, els electors es troben en la situació incòmoda de no saber ben bé per a què han de votar. Si en aquest tipus d'elecció l'abstenció supera habitualment el 50%, s'espera que demà la desafecció sigui encara més important. El Consell General dels Pirineus Orientals gestionava, fins ara, un pressupost superior als 600 milions d'euros, amb migrades competències en xarxa viària, ensenyament secundari i acció social. Més de la meitat del pressupost es destinava a la renda mínima d'inserció per a les persones a l'atur. Bona part d'aquestes competències que l'Estat delega al departament podrien desaparèixer en benefici de la futura macroregió on s'han de fusionar el Llenguadoc-Rosselló i el Migdia-Pirineus, amb capital a Tolosa de Llenguadoc. La majoria dels candidats, de l'extrema dreta a l'extrema esquerra, denuncien aquesta indefinició de competències. És en aquest context que s'ha constituït recentment la plataforma SEM (‘som') per exigir al govern estatal que es guardin les competències actuals del Consell General i per aconseguir de l'Estat francès, més endavant, les competències d'una “col·lectivitat territorial” o autonomia política, com tenen a l'illa de Còrsega i en altres territoris d'ultramar sota sobirania francesa. En aquesta plataforma unitària, que no es planteja presentar-se a les eleccions, hi participen l'ANC i la Federació d'Entitats i Partits Catalanistes i Ecologistes. La UMP i el Partit Socialista han refusat, de moment, participar-hi.

La força del Front National

Les darreres enquestes sobre la primera volta dibuixen un panorama amb un empat a tres bandes entre l'esquerra, la dreta i l'extrema dreta. El Front National obtindria el 33%; l'actual equip de govern de socialistes, comunistes i ecologistes, el 32%; la coalició de centredreta de la UMP, l'UDI i els catalanistes de Convergència Democràtica de Catalunya i Unitat Catalana, el 30%, i el moviment L'Olivier (dissident de la UMP), el 5%. El Front National arrela en l'electorat nord-català, sobretot en els municipis més poblats del litoral i a Perpinyà, on la intenció de vot arriba al 40%. Als municipis rurals –on no hi ha tanta població nouvinguda d'altres indrets de l'Estat francès–, el Front National es mou entre el 15% i el 18%. El sistema electoral a dues voltes (la segona es farà el diumenge 29) permet que les candidatures es puguin fusionar. D'aquesta manera, des de fa anys, arreu de l'Estat francès s'han constituït “fronts republicans” per impedir la victòria del Front National allà on ha guanyat la primera volta. En aquestes eleccions, a la Catalunya del Nord, hi ha disset circumscripcions (en eleccions anteriors n'hi havia 31) i no sembla que tots els candidats estiguin disposats a reproduir aquest “front republicà”, cosa que obriria el pas a l'entrada de l'extrema dreta en una institució en què fins ara se li havia barrat el pas.

Empat a tres
Les enquestes fetes sobre la primera volta auguren un empat a tres bandes entre l'esquerra, la dreta i l'extrema dreta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió