Política

Els ajuntaments comencen a retirar les estelades per no entrar en conflicte amb els Mossos d'Esquadra

Alcarràs, Miravet, Marçà i Arenys de Munt treuen la bandera independentista després de rebre el requeriment de la Junta Electoral de Zona

Manresa manté l'estelada i presenta recurs a la JEZ

Els ajuntaments d'Alcarràs (Segrià), Miravet (Ribera d'Ebre) i Marçà (Priorat) han tret aquest dimecres l'estelada de la façana del consistori en compliment de l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) per evitar que els Mossos d'Esquadra es veiessin obligats a fer-ho. La JEC va decidir la setmana passada ordenar que es retiressin les banderes independentistes dels edificis públics durant el període electoral arran d'una denúncia de l'entitat unionista Societat Civil Catalana (SCC).

Les Juntes Electorals de Zona (JEZ) han començat avui a notificar la resolució i han ordenat als Mossos d'Esquadra que facin complir la resolució.

Els ajuntaments de Miravet i Marçà han tret la bandera després de rebre una trucada del director general de la policia, Albert Batlle, informant-los que tenien 24 hores per complir el requeriment de la JEZ de Reus.

L'alcalde de Miravet i únic candidat a les eleccions, Toni Borrell (ERC), s'ha mostrat indignat per la decisió judicial però ha explicat que en cas de no acatar l'odre el municipi s'exposava a veure anul·lat el procés electoral. A més, ha justificat que s'hauria produït una situació “kafkiana” i “inversemblant” si els Mossos d'Esquadra de Móra d'Ebre, amb els quals, ha subratllat, mantenen una bona relació, s'haguessin vist obligats a retirar l'ensenya del balcó. “Ho havíem d'evitar”, ha assegurat. El republicà ha anunciat que aquest divendres “contraatacaran” hissant una estelada gegant a la plaça de l'Arenal, pròxima al consistori, i repartiran unes 200 banderes entre els veïns del poble perquè “llueixin a tots els balcons”.

L'ordre de la JEZ de Reus també reclama despenjar les estelades dels parcs de Bombers de Reus, Tivissa (Ribera d'Ebre), i Cornudella de Montsant (Priorat). L'estelada del parc de Reus va ser retirada aquest dimarts i a Tivissa i Cornudella feia anys i mesos que ja no hi era.

L'Ajuntament d'Alcarràs també ha retirat avui la bandera estelada de la façana de l'edifici consistorial després de rebre el requeriment de la JEZ de Lleida i ha estat substituïda per una senyera. L'alcalde, Miquel Serra, ha explicat que han despenjat la bandera –que fa quatre anys que oneja a l'Ajuntament– per no entrar “en conflicte” amb les forces de seguretat de la Generalitat.

A les comarques de Lleida, les Borges Blanques encara mantenen l'estelada al balcó de l'Ajuntament ja que segons fonts municipals no han rebut cap requeriment de la Junta Electoral de Zona. Això no obstant, han avançat que quan aquesta arribi retiraran l'estelada per no influir en el correcte desenvolupament de la jornada electoral de diumenge.

D'altra banda, l'alcalde d'Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) Ramon Villuendas, d'ERC, ha confirmat que aquest dimecres l'Ajuntament ha rebut el requeriment de la Junta Electoral de Tremp per retirar l'estelada. Villuendas ha dit que si aquest fet ha de suposar la impugnació de les eleccions es retirarà i s'estudiarà un lloc pròxim a l'Ajuntament per reubicar aquesta bandera. L'alcalde també ha recordat que a l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu, governat per ERC i amb CiU a l'oposició, tots els partits amb representació estan de tenir la bandera independentista a la façana de l'Ajuntament.

Un altre consistori que ja no té l'estelada al balcó és el d'Arenys de Munt. L'alcalde del municipi, Joan Rabasseda (ERC), ha explicat que s'ha retirat la bandera arrel del requeriment de la Junta Electoral. Això sí, ha deixat clar que un cop passat el 24-M la tornarà a penjar: “Volem que diumenge tothom pugui votar amb normalitat i dilluns, que ja no manarà la Junta Electoral, tornarem a tenir l'estelada”.

Segons Rabasseda, el debat dels símbols ja està superat i demana no dedicar-hi més energies. Sobre el 24-M, preveu que a Arenys de Munt en surti un altre consistori “clarament independentista”. Actualment hi ha quatre regidors d'ERC, quatre de la CUP, tres de CiU, un del PSC i un del PP.

Manresa presenta recurs a la JEZ

L'Ajuntament de Manresa ha anunciat aquest dimecres que presentarà un recurs a la Junta Electoral de Zona (JEZ) després que aquest dimarts hagi rebut la comunicació oficial per retirar l'estelada que penja a la façana.

La JEZ ha demanat al consistori que informi sobre les estelades que té penjades en espais públics i en aquests moments fonts de l'Ajuntament han explicat a l'ACN que ja han fet aquesta comunicació. Manresa té penjada una estelada a un dels balcons de l'ajuntament i una altra a la plaça 11 de Setembre.

D'altra banda, l'Ajuntament de Berga, que encara continua amb una estelada penjada a la façana, ha informat que encara no ha rebut la comunicació oficial de la JEZ, però que, un cop la rebi, presentarà recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona