Política

MARTA FELIP

ALCALDABLE DE CIU A FIGUERES

“És necessari un govern fort pels reptes que tenim a davant”

Marta Felip creu que caldran acords de govern tant si hi ha majoria absoluta com si no, i no descarta cap grup excepte el PP

Retreu a ERC que descarti pactar amb CiU perquè “és portar la ciutat al desgovern i al bloqueig”

EVOLUCIÓ
“Noto molta diferència amb el 2013, em sento molt forta perquè tinc projecte”
PROJECTE
“Hem presentat un programa absolutament real i pressupostat en 20 milions ”
PROGRAMA
“Els puntals són l'atenció a les persones i la reactivació econòmica”
Com valora el mandat?
La meva incorporació sobtada va ser agafar el timó i aguantar la nau de la manera que vaig poder, amb un bon equip. Perquè cal ressaltar que existia una inèrcia de funcionament que em deixava l'anterior alcalde Santi Vila, amb un equip tant de càrrecs electes com de càrrecs directius que em va permetre seguir amb el projecte sense parar ni un sol dia. Recordo amb molta il·lusió la meva incorporació i anar disposada a absorbir el projecte de ciutat que ja estava en funcionament, però s'hi van sumar certs esdeveniments accidentals com la reforma sobtada de la plaça del Gra. Això t'obliga a abordar un nou projecte que no ens havíem plantejat, se n'havia parlat però més en clau de futur i no d'aquella manera. També vam tenir una mala experiència amb alguna derivada del cas Manga que també ens va trastocar una mica el projecte de govern. Però vaig anar agafant el pols de la ciutat. L'espai urbà el coneixia bé, i anava seguint els avenços del projecte de Santi Vila però he fet un esforç per tenir un coneixement social de la ciutat.
Com es veu com a candidata després de més de dos anys a l'alcaldia?
Noto una gran diferència amb l'any 2013. Em sento molt forta perquè tinc projecte. Una cosa és incorporar-te en un projecte en marxa i l'altra, sentir-te forta portant aquest projecte, i sobretot perquè veus una etapa que ve en el futur. Ha estat una gran sort accedir a l'alcaldia abans de ser candidata. Et permet dominar més la situació, conèixer més la ciutat i que la gent et conegui. He d'estar agraïda a les circumstàncies, perquè Santi Vila no tenia planejat marxar.
Què destaca del seu programa?
El puntal és l'atenció a les persones. La realitat social de Figueres ha canviat moltíssim els últims quinze anys i és un dels principals reptes. La convivència, la cohesió i que tothom hi trobi una oportunitat serà la garantia de progrés en aquesta ciutat diversa. Volem aprofitar en positiu la diversitat. Veig un error els programes que volen tornar a la Figueres dels vuitanta o dels noranta. S'haurà de fer un esforç important, sobretot en l'educació i l'esport com a puntals de cohesió i ser ferms en el manteniment de les normes de convivència i seguretat.
Treballar per la cohesió, doncs...
L'altre puntal és la reactivació econòmica. La creació de llocs de treball basats en el model de ciutat de comerç, de serveis i turisme de qualitat. Tenim tots els ous posats en aquest cistell i intentarem diversificar-ho creant un pol industrial. No serà a Figueres, perquè no hi ha sòl industrial, però aquí la capitalitat de Figueres ha de permetre que liderem la creació d'àrees industrials a l'àrea urbana, que donarà llocs de treballs als figuerencs. Ja ho hem començat a fer amb projectes com l'Invest In, amb Girona. Liderarem la implantació d'una indústria vinculada a la logística i treballarem pel turisme cultural, on encara hi ha camí per recórrer.
L' economia de l'Ajuntament permetrà fer inversions?
Hem presentat un programa absolutament real i pressupostat. Podrem gastar en quatre anys uns 20 milions només amb recursos propis. La situació econòmica de l'Ajuntament ho permet. Diferenciem equipaments que podrem fer en aquest mandat i altres amb vista al 2025. Com a equipaments a curt termini i absolutament imprescindibles portem un tercer pavelló i una piscina climatitzada al sector sud, entre l'Hotel Ronda i l'escola Carme Guasch. Pel 2025, el pol de salut: una sèrie d'edificis complementaris a l'hospital amb un centre de rehabilitació, un de medicina de l'esport, i amb formació en temes vinculats a salut. A llarg termini també hi ha la ciutat del circ i a curt termini, un espai polivalent al Mas Torrent.
Recuperarà algun projecte que havia quedat aparcat?
Recuperarem el projecte de l'escola Carme Guasch i el pavelló. Però si es refereix a projectes com l'escola de dansa d'Àngel Corella, no es recupera, i a la plaça de braus tenim altres projectes perquè ja no té sentit el complex esportiu amb concessió.
S'aventura a fer una predicció dels resultats de diumenge?
No vull parlar de majoria absoluta perquè el terme fa fred de peus, però creiem totalment necessari un govern fort perquè els reptes que tenim al davant, com són la cohesió social i la reactivació econòmica, no es poden abordar amb governs febles. El que ha permès transformar la ciutat ha sigut un seguit de governs forts.I quan dic govern fort no vull dir una majoria absoluta sinó que no hi hagi la dinàmica de l'últim mandat, amb una oposició hostil que per automatisme a vegades ha criticat sense anàlisi. Vull allargar la mà a tots els grups: fins i tot si assolíssim la majoria absoluta m'agradaria que es pogués fer pacte de govern. Trobo un error plantejaments excloents com el d'Esquerra, que d'entrada diu que no pactarà amb CiU. Com volen portar a terme el pla urbanístic, que requereix un gran consens, o la reforma del servei de recollida d'escombraries i l'enllumenat, excloent una formació de la dimensió de CiU? Guanyin ells o nosaltres, dir que no volen saber res de nosaltres és portar la ciutat al desgovern i al bloqueig.
No descarta ningú, doncs?
No veig possibilitat de pactar amb el PP per plantejaments de partit i per les formes en aquest mandat, que ha sigut molt dur. Ens han portat a la fiscalia. S'ha d'anar una mica amb compte. Si és per estratègia, ho trobo blasmable, i si és per voluntat personal, encara més. Personalment no hi podria pactar i dins del partit també n'hem parlat i el PP seria un límit.

Immersió intensiva de dos anys i mig

Marta Felip fa dos anys i cinc mesos que és alcaldessa de Figueres, després de la marxa de l'ara conseller Santi Vila, i diu que en aquest temps ha fet una immersió al cent per cent sobretot per conèixer la vida social figuerenca. “Em podeu veure a bars, a qualsevol hora del matí, de la nit, a esdeveniments de qualsevol caire”, diu. Felip ha hagut de transformar el seu vessant com a secretària municipal a la política. Recorda un inici difícil el 2013.

quim puig



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona