Política

Un mapa blau més destenyit

El PP guanya en bona part dels 13 territoris però no obté majories suficients i el PSOE pugna per intentar recuperar terreny

El 24-M capgira la política espanyola erosionant el bipartidisme i obligant-lo a pactar amb Podem i Ciutadans

El mapa territorial del
24-M sembla que es mantindrà de color blau, però tot plegat pot acabar sent un miratge per a Mariano Rajoy perquè a partir d'avui mateix comença el festeig dels pactes de govern i en la majoria de comunitats tant Podem com Ciutadans tindran la darrera paraula. El 24-M ha encetat una nova etapa en la política espanyola marcada per parlaments molt fraccionats que obligaran els dos principals partits a forjar acords a dues i a tres bandes. En el PSOE, ja hi estaven més acostumats, si bé alguns recorden el desgast que van viure al seu dia, mentre que els del PP hauran d'esforçar-se a convèncer Ciutadans per evitar la conformació de fronts d'esquerres per desallotjar-los del poder.

En tot cas, els de Pablo Iglesias i els d'Albert Ribera han entrat a gairebé tots els parlaments i, a banda d'erosionar el bipartidisme, s'han cruspit bona part de la representació d'IU i han deixat fora de joc UPyD. Iglesias i Rivera han estat els grans triomfadors de la nit, perquè, a banda de ser els nous partits frontissa, Podem, en alguns casos, fins i tot podrà demanar reciprocitat al PSOE.

De les tretze comunitats autònomes que aquest
24-M han passat per les urnes, deu estaven còmodament governades pel PP, mentre que només Navarra, les Canàries i Astúries lluïen diferents colors polítics. Aquesta darrera és l'única que estava dirigida pel PSOE i, a mesura que avançava l'escrutini, semblava confirmar-se que tornaria a ser el partit vencedor, però sense majoria. Extremadura era l'altre territori pintat de vermell quan ja s'havia fet més de la meitat del recompte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia