Política

L'esquerra ha de pactar per recuperar les Illes

El PP de Bauzá perd la majoria absoluta i obté el pitjor resultat de la seua història

L'última de les tres coordenades que unia “l'eix de la prosperitat” –Madrid, el País Valencià i les Illes– també ha sucumbit al tsunami de canvi que ha assotat la política estatal. A les Illes Balears com en els altre territoris, el PP ha estat la força més votada, però amb el pitjor resultat de la història de la formació després de perdre 15 escons respecte al 2011. El president del govern balear, José Ramón Bauzá, va ser incapaç de negar la davallada electoral i va reconèixer que el resultat havia estat “dolent” i, “tot i que s'emmarca en un resultat d'àmbit estatal, és dur i difícil”.

Això no obstant, Bauzá va asseverar durant la seua compareixença amb l'escrutini ja molt avançat, que continuarà al capdavant del PP i va dir que assumirà la seua “responsabilitat” i que estarà “a les verdes i a les madures”. “Assumeixo totes les responsabilitats i estaré al capdavant de la meva formació”, va explicar. El líder popular va recordar que ja havia dit durant la campanya que sols “aspiraran al govern” si eren la força més votada, com ha ocorregut, per la qual cosa “ara toca parlar amb la resta de partits”.

Bauzá ha allargat la mà del diàleg, però les forces de l'esquerra no semblen disposades a acceptar-la, si s'atén a les declaracions en campanya quan van mostrar-se a favor de fer fora de les institucions el PP. I és que l'esquerra podria governar per primera vegada a les Illes Balears després de la desfeta dels populars, que estan molt lluny de la majoria absoluta. Els partits de l'esquerra –PSIB, Podem i Més– sumen 30 escons, que precisament marquen la majoria absoluta. El PSIB es manté com la força amb més representació de l'esquerra (14 escons), tot i que n'ha perdut quatre. Podem irromp al Parlament com a tercera força amb 10 diputats i Més passa de 4 a 6 escons després d'aconseguir un 13,82% dels vots. El PI entra a la cambra com a sisena força amb 3 diputats, mentre que MpM (Més per Menorca) també guanya dos diputats i passa d'1 a 3. Per la seva banda, Ciutadans també entra al Parlament amb 2 diputats i GxF+PSIB manté un escó. La candidata socialista, Francina Armengol, va dir que “s'obre un nou temps de canvi, de major pluralitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona