Política

Quatre alcaldes assumiran la seva desena legislatura

A Torroella de Fluvià, Aguilar de Segarra, Fogars de la Selva i Granyanella revaliden el mateix alcalde que tenen des del 1979, mentre que a Montclar Josep Vilar ha perdut els comicis i passarà a l'oposició

Tenen més rodatge polític que ningú al capdavant del món municipal. El dia 13 de juny hi haurà quatre alcaldes en funcions que prendran possessió del càrrec per desena vegada consecutiva, tal com han fet cada quatre anys des del 1979. Pere Moradell (PSC), de Torroella de Fluvià; Valentí Riera (CiU), d'Aguilar de Segarra; Josep Vilà (IF), de Fogars de la Selva, i Ramon Pintó (CiU), de Granyanella, d'aquí a dues setmanes juraran el càrrec per afrontar una nova legislatura, que –si no hi ha res de nou– els ha de portar a la celebració dels 40 anys com a batlles del seu municipi. Josep Vilar (CiU), alcalde de Montclar també des de les primeres eleccions democràtiques, haurà de traspassar la vara a Raquel Sala, de Montclar-Acord Municipal (M-AM).

Els resultats electorals de diumenge passat han volgut que, dels cinc alcaldes històrics que quedaven a Catalunya, dos hagin tornat a guanyar amb molta comoditat. La llista fantasma del PP que es va presentar a última hora a Aguilar de Segarra no ha fet gens d'ombra a la candidatura convergent de Valentí Riera, que va obtenir els set regidors. “En pobles petits com el nostre [253 habitants i un cens de 203 electors], si l'oposició que tens és constructiva no passa res, però si és destructiva, se't complica molt...” Riera reconeix que té a favor l'experiència, tot i que el pas del temps també passa factura. “Després de tants anys, sempre és més fàcil que hi hagi un desgast, però estem molt contents”, admet. Amb una participació del 71%, Riera se sent prou legitimat per tornar a governar, tot i que no descarta que aquest sigui l'últim mandat. També ho ha tingut fàcil Ramon Pintó, que amb els 55 vots (67%) de CiU ha acaparat els cinc regidors del consistori de Granyanella. Dels 132 habitants amb dret a vot del municipi, només dos van donar suport a Candidatura de Progrés, encapçalada per Esther Regina López, i cap al PP.

Resultats ajustats

Tant a Granyanella com a Montclar concorrien amb llistes obertes. En aquest últim cas, Josep Vilar no podrà renovar el càrrec i passarà a l'oposició. Ell va obtenir 43 vots d'un cens de 95 habitants amb dret a vot i l'alcaldessa electa, Raquel Sala (M-AM), 49. “Ha estat molt i molt igualat, però és la democràcia”, reconeix Vilar amb bon humor, i admet que els canvis sempre són bons. “També va bé veure les coses des de l'altra banda i, de fet, ja en tenia ganes, perquè si més no estàs més tranquil i no tens preocupacions tot el dia. M'he tret un pes de sobre!”, diu fent broma. A Montclar, M-AM ha obtingut tres regidors; CiU, dos, i el PP, cap. El més destacable en aquest poble de 112 veïns empadronats ha estat l'elevada participació a les urnes, del 87,4%. “No hi ha gaires pobles on n'hi hagi hagut tanta... Encara que el vot sigui secret, gairebé sabem què vota cadascú”, confessa l'alcalde de tota la vida.

A Montclar, ni un sol vot perdut: cap de nul i cap en blanc. No com a Fogars de la Selva, on de les 1.162 persones amb dret a sufragi, 13 van emetre un vot nul i 29, en blanc. L'alcalde en funcions independent més antic de Catalunya, Josep Vilà, ho atribueix al descontentament de gent de CiU i el PSC, partits que no es presentaven, i una part de les paperetes dels quals van anar a l'agrupació d'electors Alternativa Fogars, que amb un 27,7% dels vots ha obtingut dos regidors. El partit de Vilà, Independents Fogars, amb el 67,8% dels vots, ha guanyat un edil i en suma set. “Hem millorat resultats i jo diria que ho tenim molt bé per governar...”, admet Vilà, disposat a respectar el seu programa.

On més ajustat ha estat l'escrutini –per una diferència de 52 vots, gairebé calcat respecte a les eleccions del 2011–, però no suficient per desbancar l'alcalde de sempre, ha estat a Torroella de Fluvià. La candidatura socialista de Pere Moradell ha quedat un altre cop amb quatre regidors i la d'El Nostre Poble (ENP), escissió de CiU encapçalada per Jordi Nierga, ha entrat amb tres. CiU ha quedat fora. “Ara ja estàvem en un 4 a 3. Intentarem arribar a acords en el que faci falta pel bé del poble”, diu Moradell, molt crític amb la campanya feta per ENP.

LES FRASES

En pobles petits com el nostre, si l'oposició és destructiva, se't complica molt
Valentí Riera
alcalde en funcions d'aguilar de segarra (Bages)
També va bé veure les coses des de l'altra banda i, de fet, ja en tenia ganes, perquè estàs més tranquil
Josep Vilar
alcalde en funcions de montclar (berguedà)
Hem millorat resultats [un regidor més] i jo diria que ho tenim molt bé per governar
Josep Vilà
alcalde en funcions de fogars de la selva (selva)
Ara ja estàvem en un 4 a 3. Intentarem arribar a acords en el que faci falta pel bé del poble
Pere Moradell
alcalde en funcions de torroella de fluvià (alt empordà)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona