Política

Els Pirineus consideren una mala noticia que Barcelona renuncii a presentar la candidatura pels Jocs d'Hivern del 2006

Els ajuntaments i Consell Comarcals de la zona demanen reunir-se amb l'equip d'Ada Colau

L'alcalde de la Seu creu que el consistori barceloní “ha girat l'esquena al país”

Les reaccions sobre la mesura que ha pres aquest dimecres l'Ajuntament de Barcelona de no presentar la candidatura a organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern del 2026 no s'han fet esperar. Els ajuntaments i els consells comarcals dels Pirineus han considerat la notícia de “dolenta” i han reclamat poder-se reunir amb l'equip d'Ada Colau.

Especialment crítiques han estat les paraules de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, que acusat al consistori barceloní d'haver “girat l'esquena al país”. Batalla ha manifestat que “almenys s'hauria d'haver parlat amb els socis del projecte abans de prendre una decisió”. En aquest sentit ha afirmat que l'empresa la liderava Barcelona, però que tenia diferents socis al Pirineu on el projecte tenia “una transcendència importantíssima”. L'alcalde ha recordat que el nou consistori hagués pogut tenir el mateix diàleg que havien tingut els anteriors i haver-se reunit amb tots els agents implicats per prendre una decisió. Fins ara, ha explicat Batalla, s'havia mantingut una bona sintonia.

L'alcalde de la Seu ha “lamentat” la decisió de l'Ajuntament de Barcelona i “la pressa” amb que s'ha pres. Batalla ha expressat la voluntat d'una trobada amb l'alcaldessa de Barcelona per escoltar els seus motius i per donar les seves raons de per què seria bo seguir amb la candidatura olímpica.

El cap del consistori urgellenc ha ironitzat: “Pensàvem que no era prioritat de l'Ajuntament de Barcelona i per no ser prioritat s'ha pres la decisió de forma molt ràpida”. Batalla ha afegit que seria “bo que Barcelona exercís de capital amb la voluntat de sumar amb la resta del país”.

Batalla ha dit que vol saber la decisió i les raons de l'Ajuntament i que vol que s'entengui que això pot ser important per a Barcelona però que per al Pirineu és “importantíssim”. En aquest sentit ha assegurat que seria un impacte de molta consideració per als pirineus i “situaria el territori al món”.

La Cerdanya ho considera una “mala notícia”

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, ha manifestat la “decepció” que ha sentit quan ha conegut la decisió del nou consistori barceloní. El president comarcal ha explicat que es volien reunir amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i amb el seu equip per tal de fer-los arribar la importància d'uns jocs per al territori abans que decidís retirar la candidatura. En aquest sentit Moliner ha dit: “Hem fet tard, és una mala notícia per al territori”. Moliner ha assegurat que mantenen la voluntat de reunir-se amb Colau per tal d'explicar-li la seva postura.

Puigcerdà mostra “sorpresa i tristesa”

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha mostrat “sorpresa i tristesa” en assabentar-se de la decisió del nou consistori barceloní. Piñeira ha assegurat que s'ha assabentat de la notícia pels mitjans de comunicació i que en cap moment se'ls ha consultat o preguntat. Segons Piñeira “uns Jocs Olímpics són una gran oportunitat per al territori i per al Pirineu”. En aquest sentit, l'alcalde ha afirmat que “ens permetien projectar la imatge del Pirineu a l'exterior i tirar endavant inversions importants per al territori”.

Piñeira ha explicat que tenien demanada una reunió amb el nou consistori de la capital catalana per tal de fer-li arribar la importància del projecte per al territori. L'alcalde de Puigcerdà ha dit que “aquesta no és la manera de decidir les coses en política en el segle XXI, les coses es parlen i es busquen consensos i acords, aquestes actituds són antigues”.

L'alcalde de Puigcerdà ha recordat que “no era una decisió urgent ja que parlem dels Jocs Olímpics del 2026, hi havia temps per parlar i dialogar”. En aquest sentit, Piñeira ha assegurat que “hi ha hagut menysteniment pel territori i només han mirat pel bé de Barcelona sense tenir en compte el territori”.

Hostaleria de l'Alt Urgell creu que “no és una bona noticia per al Pirineu”

El president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell, Miquel Àngel Sánchez, ha afirmat que la retirada de la candidatura olímpica per part del consistori de Barcelona “no és una bona noticia per al Pirineu”. Segons Sánchez, les institucions i els agents econòmics del país “ens hem de marcar fites a llarg termini i aquesta n'era una”. El president ha assegurat que “uns Jocs Olímpics deixarien molt valor afegit a tot el Pirineu sobretot en l'àmbit de les comunicacions i d'infraestructures en general”. Sánchez ha remarcat que “lligar el nom de Barcelona amb el Pirineu és una gran promoció per al territori”.

El president dels hostalers ha expressat l'esperança que la decisió no sigui en ferm sinó que “sigui un punt i a part que permeti poder plantejar la candidatura més endavant”.

L'Associació de les estacions d'esquí veu la decisió “comprensible” però espera que “s'hi repensin”

El gerent de l'Associació d'estacions d'esquí, Quim Alzina, ha afirmat que entén que la prioritat del nou consistori de Barcelona no siguin els Jocs Olímpics d'hivern 2026. Tot i això ha assegurat que espera que l'equip d'Ada Colau “s'hi repensi, ja que Catalunya no és només Barcelona”. També espera que es pugui “convèncer l'equip de govern de la importància del projecte”. Alzina ha dit que “no s'ha pogut retirar la candidatura, ja que no s'havia presentat”, i ha desitjat que abans d'obrir el període de presentació de candidatures “s'ho repensin”. El gerent ha obert la porta a que “si no es presenta per a l'any 2026 es faci per al 2030”, perquè “l'important és la candidatura”.

Alzina ha explicat que tot i l'anunci d'avui de l'Ajuntament de Barcelona espera que es continuï el programa escolar d'esports d'hivern per tal que tots els infants de la capital catalana puguin conèixer el Pirineu i els esports que s'hi practiquen, en una iniciativa que va començar l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona