Política

Confusió fins al final pels noms de la Diputació

Dos “errors materials” hi situen membres d'Unió que la formació no havia triat

Ni Giraut ni Torramadé repetiran

Al final serà per a CDC

Confusió fins al darrer moment. Aquest és el resum de la jornada d'ahir, en què s'havien de presentar oficialment a les juntes electorals de cada partit judicial els noms dels alcaldes i regidors que les formacions polítiques havien escollit per ser membres de la Diputació de Girona. I aquesta confusió va tenir lloc en el si de la fracturada federació de CiU. Pel que fa a CDC, els noms eren clars i indiscutibles. La qüestió radicava en UDC.

Finalment, els elegits d'Unió van ser Carles Àlvarez (alcalde de Vilamalla), Albert Gòmez (regidor de Palafrugell), Josep Antoni Frias (alcalde d'Hostalric) i Eva Palau (regidora de Girona). El fet és, però, que aquests no són els noms que es van presentar en un primer moment. Segons el president de la intercomarcal d'UDC a Girona, Joan Cañada, hi va haver “alguns errors materials en un parell de partits judicials” que, segons ell mateix deia, van ser “fruit de les presses” però que, en cap cas, volia atribuir a “una mala fe”. Segons Cañada, els errors estan solucionats i no hi hauria d'haver problemes legals. Fins aquí la versió d'Unió.

Segons ha pogut saber aquest diari, els “errors” s'haurien comès al partit judicial de Figueres i al de Girona. En el primer cas, l'elegit ha estat Carles Àlvarez, però fins al final han optat al lloc Manuel Toro (regidor de Figueres), Pere Maluquer (regidor de Pau) i Josep Blanch (alcalde de Pau). Algunes fonts indiquen que el primer nom que s'hauria donat a la junta era el de Toro o el de Maluquer. En el cas del partit judicial de Girona, Jaume Torramadé (regidor de Salt) i Miquel Terrades (alcalde de Flaçà i president d'Unió al Gironès) també haurien estat a la llista fins a l'últim moment, malgrat que al final la cadira a la Diputació serà per a Eva Palau.

Giraut i Torramadé

Un altre dels fets que sorprenen de la llista d'Unió és que no hi apareguin ni Jaume Torramadé ni Joan Giraut, que han estat presidents de la institució en aquest mandat. La raó, segons Cañada, parlant específicament de Giraut, és que finalment la presidència de la Diputació serà per a CDC. “En vista d'aquesta situació només podem agrair el tarannà dialogant i de cavaller de Giraut, per la feina que ha fet en un moment tan difícil. Però ara hem optat per una renovació”, va dir.

Pel que fa a la presidència, Cañada sosté que la decisió d'atorgar-la a CDC és un acord que s'ha pres i assegura que es respectaran els pactes. “Estic segur que arribarem a un consens per triar el nom del president”, hi va afegir. En aquest sentit, les opcions s'han reduït a dues i són clares: Miquel Noguer, alcalde de Banyoles, o Fermí Santamaria, alcalde de Llagostera. Una incògnita que es revelarà ben aviat, ja que la constitució del ple de la Diputació està prevista pel 2 o el 9 de juliol.

La resta de partits

L'elecció dels futurs diputats es va fer amb normalitat a la resta de partits que han obtingut representació –el PSC, ERC, Independents de la Selva i la CUP– i que són els que apareixen en el gràfic que acompanya aquesta informació. Entre les novetats hi ha Lluc Salellas, de la CUP, i Gisela Saladich, d'Independents de la Selva, òbviament pel fet que les dues formacions s'estrenen per primera vegada en aquesta institució.

Pel que fa al PSC, cal destacar l'entrada de Juli Fernández, alcalde de Palafrugell i president del partit a la demarcació. El fet que Fernández anunciés que no es tornaria a presentar com a cap de llista a Girona en les eleccions al Parlament ja obria la porta a la possibilitat que formés part de la Diputació. I així s'ha confirmat. S'estrenarà també Víctor Puga, nou alcalde de l'Escala.

En el cas d'ERC, les cares noves seran Joan Fàbrega (alcalde de Lladó), Josep M. Bagot (alcalde de Riells i Viabrea), Pep Companys (alcalde de Santa Pau) i Joan Estarriola (alcalde de Fontcoberta).

Finalment, cal destacar les noves apostes de CDC per aquesta nova etapa: Jordi Camps (alcalde de Vidreres), Jaume Dulsat (alcalde de Lloret), Carles Salgas (alcalde de Mont-ras) i M. Àngels Planas (regidora de Girona).

4
representants.
Són els que tindrà Unió dels 14 que va aconseguir la federació arran dels resultats de les municipals.
27
diputats.
És el total dels que integren la composició de l'ens supramunicipal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona