Política

Perpinyà és favorable al reconeixement oficial del català a l'Estat francès

La majoria municipal vota a favor d'una proposta d'Unitat Catalana

El grup municipal del Front National se situa, en bloc, contra el català

El ple de l'Ajuntament de Perpinyà ha votat a favor de la moció presentada per Unitat Catalana en favor de la ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritzades. El Front National ha votat en bloc en contra del reconeixement del català i la resta de regidors ha votat a favor. El FN s'ha declarat obertament en contra de cap normalització pública de la llengua catalana i de la Carta Europea. El tinent d'alcalde Brice Lafontaine, president del partit nacionalista Unitat Catalana, ha maldat per presentar aquesta moció “més enllà de les divisions polítiques entre dreta i esquerra”.

El text dóna suport a la voluntat del president François Hollande de rellançar el procés de ratificació de la carta signada
el 1999 i bloquejada per decisió del Conseil Constitutionnel francès. Lafontaine forma part de la majoria municipal, en coalició amb els conservadors de Les Républicains (ex UMP). El tinent d'alcalde catalanista afirma que “serem vigilants en la concreció d'aquest vot favo-rable, però la renovació d'aquest compromís de la capital nord-catalana ja és un senyal fort que enviem a la presidència de la République, com també als residents del territori”.

En la moció aprovada s'hi reafirma la unitat de la llengua catalana, amb frases com “el català és la llengua que compartim amb uns onze milions de locutors. És una llengua nacional, considerada a França llengua regional”. La Carta Europea de les Llengües Minoritàries i Regionals signada el 1999 per França mai va ser ratificada, malgrat una reforma constitucional, el 2008, que reconeixia que “les llengües regionals formen part del patrimoni cultural i nacional francès”. Perpinyà té “una política de normalització del català des de fa més de 20 anys”, diu la moció, “especialment amb l'aprovació de la carta municipal pel català el 2010.”

Aquest reglament interior del català no ha estat aplicat en la seva totalitat i pocs serveis municipals han normalitzat el català. El 4 de juny, Hollande s'havia compromès a modificar la constitució i que el Conseil Constitutionnel no pugui, de nou, interpretar-la com un impediment al reconeixement de les langues régionales. Perpinyà ha donat el seu suport a la voluntat de la presidència de la República.

LES FRASES

És la llengua que compartim amb uns onze milions de locutors. És una llengua nacional
Moció aprovada per la majoria municipal
Ajuntament de perpinyà
Serem vigilants en la concreció d'aquest vot, però la renovació d'aquest compromís ja és un senyal fort
Brice Lafontaine
Tinent d'alcalde de perpinyà i president d'unitat catalana
Els nord-catalans hauran de disposar de pressupost i competències propis
Gérard Onesta
vicepresident de la regió de Migdia-Pirineus

Projecte d'Estatut d'autonomia a la Catalunya del Nord

El vicepresident de la regió
de Migdia-Pirineus, Gérard Onesta, s'ha compromès a dotar d'un estatut particular les comarques catalanes de l'Estat francès. El líder occità d'Europe Écologie Les Verts (EELV) es va reunir dijous a Perpinyà amb representats d'associacions i partits polítics nord-catalans per traslladar-los “el seu compromís solemne”, i va assegurar que la Catalunya del Nord necessita més autonomia per desenvolupar-se i fer créixer els seus actius econòmics, socials i culturals. “Els catalans hauran de disposar d'un pressupost i unes competències especials”, va prometre. Onesta és defensor del dret
a decidir de la Catalunya autonòmica (va ser un dels observadors internacionals del
9-N). La plataforma unitària SEM, que reclama un estatut propi per a la Catalunya del Nord, ha destacat que la proposta d'Onesta “coincideix amb bona part de les reivindicacions del col·lectiu” i que és “un anunci esperançador”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona