Política

CDC i ERC acosten posicions per a la llista civil del 27-S

Els convergents eviten posar condicions a la candidatura i s'obren a la demanda que no hi hagi polítics

Els republicans demanen que s'hi afegeixi la CUP

L'ANC debat avui la seva proposta

CDC i ERC, més a prop. L'aval àmpliament majoritari de l'ANC perquè l'entitat busqui la màxima transversalitat el 27-S i la proposta d'Òmnium de fer una llista civil independentista sense polítics acosta els convergents i els republicans a la candidatura unitària. L'executiva de CDC va convenir a mantenir la prudència per facilitar el màxim l'acord, amb la presència d'un Artur Mas que, segons fonts de CDC, es mostrava satisfet pel guant que ha recollit la societat civil. ERC insisteix que no hi ha d'haver polítics a la candidatura i que la CUP també li ha de donar suport. El calendari pressiona: la resolució arribarà al llarg de la setmana vinent.

La portaveu del partit, Mercè Conesa, va evitar fixar cap condició que entorpeixi l'acord i es va obrir a acceptar que no l'integrin polítics. “Hi hagi o no polítics a la llista, la llista unitària serà la de CDC”, va sentenciar Conesa, que va evitar entrar en la reclamació de l'ANC i ERC que es pacti també el posterior govern de concentració. Tot i que algunes veus, com ara les de Josep Rull o Neus Munté, han advocat perquè s'hi incorpori d'alguna manera la figura política de Mas, CDC va rebutjar fixar línies vermelles. Espera que la societat civil lideri la negociació i els contactes amb els partits. Això sí, preveu que el dia 25 el consell nacional donarà el vistiplau a la llista, sigui la que sigui.

ERC continua defensant l'aposta d'una candidatura civil i sense polítics i es mostra confiada que hi pot haver acord amb la resta de partits i també amb l'ANC, encara que el president de l'entitat, Jordi Sànchez, planteja una llista on hi càpiga tothom. “No estem tan lluny per trobar l'encaix”, reconeixia ahir el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, que també recordava que en aquest consens s'hi hauria d'afegir la CUP. La llista civil es complementaria amb un govern on sí que hi hauria polítics. Els de Junqueras insisteixen que, abans de les eleccions, s'hauria d'acordar la configuració de l'executiu i quins són els passos que haurà de seguir, abans que es convoquin unes noves eleccions, aquestes sí amb partits, que serien constituents.

Si la fórmula no acaba quallant, els republicans mantenen que s'han de reflotar els pactes del 14 de gener i l'articulació de tres llistes independentistes diferents –CDC, ERC i la CUP– que comparteixin un punt programàtic comú i una marca paraigua. “No podem anar fent propostes cada setmana. La d'Òmnium ha estat molt clara i, si no és possible, recuperarem els acords anteriors per ser més forts”, va afegir-hi Sabrià.

Avui està previst que hi hagi una reunió del secretariat nacional de l'ANC per valorar els resultats de la consulta interna del cap de setmana en què es va imposar el sí amb un contundent 96 per cent i també per plantejar la proposta política que l'associació presentarà als partits i la resta d'entitats per tal de reforçar el caràcter plebiscitari del 27-S.

En una entrevista, ahir, a TV3, Sànchez ja va advertir que no avalaran un pacte només per “salvar els mobles” d'algunes formacions polítiques. L'ANC sempre ha insistit que el debat sobre el 27-S no ha de pivotar només sobre la llista unitària, i si aquesta opció no acaba fructificant, s'haurà de parlar sobre programes conjunts o actes de campanya plegats entre totes les candidatures independentistes que es presentin als comicis.

Acord per a l'exhibició de ruptura de CiU a la cambra

CDC i UDC van pactar finalment l'escenificació del trencament de CiU al Parlament. Els deu diputats oficialistes del partit de Josep Antoni Duran i Lleida seuran plegats a l'hemicicle i es reserven el vot diferenciat “en aspectes de no coincidència amb CDC”. No es repartiran els temps de les intervencions i no podran preguntar en les sessions de control, tampoc en la compareixença d'avui d'Artur Mas al Parlament. Els convergents, convençuts que està garantit el suport al govern i l'operativitat del grup parlamentari, es van avenir al relleu de Mercè Jou per Roger Montañola com a nou portaveu adjunt que, ‘de facto', exercirà de cap de files dels socialcristians a la cambra i fins i tot marcarà el vot. El president del grup, Jordi Turull, va insistir que només està previst que CDC i UDC votin diferent amb la llei d'igualtat, una discrepància que, de fet, entra en el terreny de la llibertat de pronunciament que la vella CiU s'autoconcedia amb els temes de consciència. Els sis diputats sobiranistes d'Unió, entre els quals hi ha la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, no van assistir a la reunió dels diputats amb què la direcció del partit va començar a visualitzar el divorci de la federació al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA