Política

CDC s'imposa als consells

Tots els presidents comarcals de Ponent, que s'escullen avui, seran segur de CDC excepte Segarra i Solsonès, pendents encara de pactes

Unió perd els dos consells que presidia a Ponent

El mapa comarcal de les terres de Ponent i del Pirineu és pràcticament monocolor. Tots els presidents dels consells comarcals de la demarcació, que es constitueixen avui, seran de Convergència Democràtica Catalunya (CDC), amb l'excepció de la Segarra i el Solsonès, dels quals ahir no se sabia quina coalició de partits els governarà els pròxims quatre anys. Podrien ser també presidits de CDC, però no en el cas que a última hora quallin les majories alternatives que s'han estat conformant aquests dies i que ahir, en el moment de tancar aquesta edició, encara estaven en procés de negociació entre els partits.

CDC, a més, guanya dues presidències comarcals que fins ara, fruits dels acords amb els exsocis d'UDC, estaven en mans d'alcaldes democratacristians. Es tracta de l'Urgell, que ara serà presidit per l'alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch, de CDC, i les Garrigues, que presidirà a partir de demà l'alcalde de Juneda, Antoni Villas, també de Convergència.

Convergència governarà amb majoria absoluta aquests dos consells, a més dels de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pla d'Urgell. Tot i no dependre de cap altra partit, la decisió sobre la presidència d'aquests consells estava presa ahir, a excepció del consell del Pla d'Urgell, que recaurà en l'alcalde de Sidamon, Josep Maria Huguet, que pren el relleu a Francesc Fabregat, i del consell de l'Alt Urgell, on amb tota probabilitat repetirà l'actual president Jesús Fierro, tinent d'alcalde de la Seu d'Urgell i l'únic, dels presidents decidits ja, que no és alcalde.

Al Pallars Sobirà, el fet que l'anterior president, Llàtzer Sibis, hagi perdut l'alcaldia de Sort, està fent replantejar un recanvi que ahir a la tarda segons fonts de la direcció de CDC al Pirineu encara no s'havia decidit. A l'Alta Ribagorça la decisió sobre la presidència també s'havia de prendre per part del consell de la direcció comarcal ahir al vespre.

Tot i no tenir majoria absoluta, CDC s'ha garantit la presidència del consell del Pallars Jussà, gràcies a un acord amb ERC, seguint l'estela de l'acord entre les dues formacions a l'Ajuntament de Tremp. El president del Jussà serà l'alcalde d'Isona i Conca Dellà, Constante Aranda, que pren el relleu a Joan Ubach, que ha aconseguit l'alcaldia de Tremp.

Al Segrià i la Noguera també hi haurà presidents comarcals de CDC, però en aquest cas fruit d'acords amb el PSC. L'alcaldessa d'Aspa, María José Invernon, serà escollida avui presidenta comarcal del Segrià amb el vot dels consellers de CiU i del PSC. A la Noguera, CiU i el PSC han pactat governar junts i la presidència recaurà en CDC. Però ahir al vespre encara no se sabia qui seria el president o presidenta comarcal. En un principi els convergents apostaven per la regidora de Ponts Maria Antònia Pubill, però finalment després de la pressió dels socialistes hauran d'optar per escollir o alcalde o alcaldessa, el nom del qual ahir encara no havien decidit.

Amb el PSC, Convergència també ha teixit un acord per governar junts el consell comarcal de la Segarra, amb presidència per a CiU, però no sumen prou per front a l'acord alternatiu teixit al voltant d'ERC i MES. La CUP, amb un conseller comarcal, pot decantar la balança en una direcció o en una altra [més informació, a la peça adjunta].

Acord a la Diputació

Com ja explicava dimarts aquest diari, la negociació dels pactes postelectorals ha apropat CDC i el PSC a les terres de Lleida com mai no ho havien fet. A més dels acords per a la Noguera, el Segrià i la Segarra, i ciutats importants com Tàrrega, socialistes i convergents també han arribat a un acord per donar estabilitat a la Diputació de Lleida. El PSC facilitarà dijous la investidura com a president del candidat de CDC, Joan Reñé, que així serà reelegit per a quatre anys tot i no disposa de majoria absoluta a la institució. No es tracta de cap acord de govern, però és un gest que obre portes a una col·laboració més estreta durant el mandat. Els màxims responsables del PSC i de CDC a Lleida, Àngel Ros i Enric Colom, per part dels socialistes, i Ramon Farré i Joan Reñé, dels convergents han tancat els acords aquesta setmana i ahir els van anunciar a través d'un comunicat conjunt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)