Política

El PSC entrega el govern de la Segarra a ERC , i UDC i CDC copresidiran el Sobirà

El conseller socialista de la Segarra abandona l'acord amb CDC i vota finalment a favor del candidat d'ERC

Sibis presidirà el Sobirà un any i mig

Ahir es van resoldre les incògnites en els consells comarcals de Ponent i del Pirineu on encara no estava decidit la composició del govern o qui n'exerciria de president o presidenta. En alguns casos les negociacions es van mantenir just fins al moment de constitució dels consells, ahir a la tarda. Al Pallars Sobirà, on CiU governa manté la majoria absoluta, la ruptura entre CDC i UDC havia dificultat les coses perquè el convergent Llàtzer Sibis pogués revalidar el càrrec quatre anys més. La pèrdua de l'alcaldia de Sort havia donat arguments a UDC per vetar el seu nom i reclamar per als democratacristians la presidència. Finalment, les direccions comarcals dels dos partits exsocis es van posar d'acord a última hora per a una fórmula de compromís: Segons va recollir l'agència ACN, Sibis mantindrà la presidència durant un any i mig, i la resta del mandat, dos i maig, la tindrà l'alcalde d'Espot, Carles Isús. L'argument per explicar aquesta fórmula és que Sibis i el seu equip al Consell Comarcal tenen projectes en curs que convé acabar. Quan Isús sigui president, renovarà l'equip de govern, segons han pactat els dos partits. El relleu es farà a finals del 2016.

Una altra incògnita al Pirineu era la presidència del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça. Aquesta ha recaigut finalment en el regidor de la Vall de Boí i cap de lilsta de CiU Josep Lluís Farrero en substitució de José Antonio Troguet, alcalde de el Pont de Suert.

A les comarques de la plana, la incògnita era la presidència del Consell Comarcal de la Noguera i quin seria finalment la coalició de partits governant a la Segarra. Finalment, CiU i el PSC, que governaran junts la Noguera, han optat per l'alcaldessa de Térmens, Concep Cañadell, en una decisió presa a última hora ja que els socialistes van vetar que ho fos la regidora de Ponts Maria Antònia Pubill, ja que preferien un alcalde o alcaldessa al capdavant de la institució. A la Segarra, un moviment d'última hora dels socialistes va decantar la balança finalment cap a Carles Casòliva, d'ERC, en detriment del candidat de CDC [vegeu peça destacada].

A la demarcació de Lleida encara hi ha un consell comarcal per constituir: el del Solsonès. El ple de constitució se celebrarà el dia 20 de juliol.

Alcalde del municipi de Guissona, d'ERC, va ser el president del Consell Comarcal de la Segarra entre l'any 2007 i el 2011
Xavier Casoliva
president c.c. segarra
Exalcalde de Sort, de CDC, i ara cap de l'oposició, presidirà el Consell del Sobirà un any i mig per enllestir projectes en marxa
Llàtzer Sibis
president c.c. pallars sobirà
Alcaldessa de Térmens, de CDC, presidirà el Consell de la Noguera amb el suport del PSC, que tindrà una vicepresidència
Concep Cañadell
presidenta c.c. noguera
Alcaldessa d'Aspa, presideix el Consell Comarcal del Segrià gràcies a un acord de govern entre CDC i el PSC
María José Ivernon
presidenta c.c. segrià
Regidor a la Vall de Boí, de CDC, presidirà el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, on CiU governa amb majoria absoluta
Josep Lluís Farrero
president c.c. alta ribagorça

El PSC gira i dóna la Segarra a ERC

Fins a l'últim sospir ningú no sabia del cert qui sortiria escollit president del Consell Comarcal de la Segarra. Finalment, durant el plenari de constitució del Consell, celebrat ahir al vespre, la balança es va decantar cap a l'actual president, Xavier Casoliva, alcalde de Guissona, d'ERC, amb el suport de MES-ICV, INSE, i el PSC.

Va ser el conseller socialista qui es va convertir en el protagonista de la sessió. Les direccions territorials del PSC i de CDC havien pactat el suport dels socialistes als convergents en els consells del Segrià, la Noguera, i la Segarra, així com en la Diputació, que dissabte reelegirà al convergent Joan Reñé com a president gràcies a l'abstenció dels socialistes.

La balança a la Segarra estava equilibrada entre ERC-MES-ICV-INSE, per un costat, i CiU-PSC per l'altra. La CUP tenia la clau però havia posat condicions dures a qui volgués el seu suport. Entre elles, una limitació de temps en els càrrecs que obligaria a renunciar a Casoliva. Finalment, però, el conseller socialista, Miquel Julià, va donar suport a Casoliva, mentre que la CUP es va votar a ella mateixa. Julià, de fet, és regidor a Guissona, i allà governa en coalició amb Casoliva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona