Política

Demòcrates de Catalunya: cop de porta dels crítics d'Unió

L'escissió independentista dels democratacristians presenta el nou partit com l'essència d'UDC, del qual avui es donen de baixa

Proclamen fidelitat a Mas i demanen al sobiranisme que faci pinya

De seguida es van notar les ganes de deixar-se anar que hi havia al teatre Barts, de Barcelona. Davant unes mil persones –algunes més es van quedar fora– ahir es va presentar el nou partit dels crítics d'Unió, que es diu Demòcrates de Catalunya i es reivindica com la veritable essència d'UDC. Joan Rigol, expresident del Parlament i que ja havia abandonat el partit, va ser la primera de les patums que va intervenir. Molt aplaudit i també emocionat, va afirmar: “Avui torno a respirar Unió entre nosaltres, els hereus d'UDC del 1931 serem uns fidels servidors de la dignitat política de Catalunya.”

Antoni Castellà, un dels caps visibles del nou partit, junt amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, també va proclamar la seva felicitat: “Avui hem sortit de la foscor, feia temps que no veia tanta gent d'UDC rient.” Castellà i De Gispert es van fer un fart de repartir abraçades. “Ens podran treure les sigles, però no ens podran treure l'ànima del que defensem, que és la independència per al nostre país”, va subratllar.

A més de voler “preservar” la ideologia d'Unió, Castellà va anunciar que el nou partit proposa “una estructura diferent” que s'allunyi de “l'endogàmia dels vells partits”. Per això no tindrà militants sinó voluntaris, tampoc tindrà secretaris generals sinó “comitès de govern entre iguals” i farà “primàries de veritat, obertes a tots els ciutadans”. Aquesta targeta de presentació ja semblava un missatge cap al funcionament del partit de Duran i Lleida, però Castellà ho va voler deixar encara més clar. Primer va dir: “Volem ser un partit on ningú mai més passi por ni rebi una trucada amenaçadora, on tothom s'expressi lliurement.” I després va reblar: “Avui girem full i deixem enrere el Palace i tot el que representa.” Aquí els aplaudiments van ser eixordadors. Castellà es referia així a la fotografia esdevinguda icònica de Duran a Lleida esmorzant en una suite de l'hotel Palace de Madrid –on s'està quan és a la capital espanyola com a diputat al Congrés.

Castellà va posar l'exemple del “sacrifici” que han fet trencant amb Unió per instar el sobiranisme a fer pinya amb vista al 27-S. En la mateixa línia es va expressar De Gispert, que va demanar “generositat” als partits i entitats sobiranistes. “Demòcrates de Catalunya es posarà al costat de Mas com a líder d'aquest procés per defensar el 27-S”, va afegir. El nou partit s'afegirà els propers dies a les converses per definir el camí cap al 27-S i més enllà.

La presidenta del Parlament, molt desimbolta, va llançar crítiques a l'actual cúpula d'UDC per haver-la suspès de militància –“no ens podran fer fora perquè demà [avui per al lector] ja ens donarem de baixa”– i als tres exconsellers d'UDC alineats amb Duran i Lleida. “Encara que ells administren la carcassa del vell partit, l'essència d'Unió és nostra, ells l'han abandonat per defensar un projecte autonomista i regionalista”, va etzibar.

Ara caldrà veure la força real del nou partit. La plataforma Hereus d'UDC 1931, que és la que agrupava els crítics, tenia ahir al matí unes 1.500 adhesions al seu web.

LA FRASE

Volem un sí clar i rotund a la independència, volem estar al costat del president Mas
Núria de Gispert
portaveu de demòcrates de catalunya

La propietat de la coherència

Si ahir Núria de Gispert es preguntava per la coherència que havien tingut els tres exconsellers d'Unió que havien deixat el govern de Mas després del sisme obert, el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, també esmentava la coherència. Ho feia per afirmar, de manera incisiva, que “qui defensa un altre candidat i programa polític ha d'estar en un altre partit”. “La sortida dels militants d'Unió camí de CDC ajuda a clarificar l'espai polític i el missatge d'Unió i dóna coherència”, va assenyalar, en l'escola d'estiu dels joves d'Unió. Espadaler va obrir les portes d'Unió a “tots els catalanistes moderats” que se senten tan lluny de “l'independentisme exprés” com de les “formes de menyspreu a Catalunya que practiquen PP i C's”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona