Política

Camats acusa Romeva d'haver “canviat d'equip”

La líder d'Iniciativa considera que el perfil del cap de llista demostra que Mas veu la confluència d'esquerres com el rival a batre el 27-S

El govern espanyol reitera l'amenaça de la impugnació

“Raül Romeva ha canviat d'equip.” Així ho va assegurar Dolors Camats ahir a la tarda, hores després de saber que el que fins fa pocs mesos era membre actiu d'Iniciativa i eurodiputat d'aquesta formació durant dues legislatures ha estat l'escollit per encapçalar la llista que CDC, ERC i les entitats sobiranistes preparen amb vista a les eleccions del 27-S. La tria de Romeva no ha estat casual, a ulls de la coordinadora general dels ecosocialistes, que ho considera un indici de “l'enorme preocupació que té Artur Mas per la construcció d'una candidatura de confluència a Catalunya”, en referència a l'aliança que ICV, Podem i Procés Constituent estan enllestint amb vista als mateixos comicis. Camats es va mostrar condescendent amb qui fa pocs mesos era un company de files –“qualsevol persona té dret a canviar d'idees i d'equip”, va concedir–, i va descarregar la seva ira contra el president de la Generalitat, al qual va acusar de “blindar el seu càrrec” amb una candidatura feta a mida. “Artur Mas ho vol intentar amb aquesta estratègia, però al davant ens tindrà a nosaltres, que serem l'adversari a batre”, hi va afegir la líder d'Iniciativa. En termes semblants es va expressar l'aspirant d'ICV a encapçalar la llista de la confluència d'esquerres el pròxim mes de setembre. Des del Congrés, Joan Coscubiela va evitar valorar la decisió de Raül Romeva –“no entro en qüestions personals”– però va afirmar que la tria és una mostra clara que Mas “considera que els seus adversaris som nosaltres”. Respecte de la candidatura conjunta amb membres de la societat civil, es va mostrar sorprès: “No m'esperava que Mas fos capaç de deixar tants aliats polítics al marge per salvar-se ell”, va concloure.

Avís del govern espanyol

D'altra banda, la reacció del govern espanyol davant la llista conjunta no es va fer esperar i van reiterar l'amenaça d'una impugnació legal. El president espanyol, Mariano Rajoy, va avisar que faria “complir les lleis”, mentre que el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va considerar “peculiar” que Mas i Junqueras es “camuflin” en una llista de la societat civil. Rajoy no va voler afegir gaire cosa més sobre els moviments polítics del sobiranisme, argumentant que “no convé generar confusió”. “Si hi ha algun incompliment, procedirem a la seva impugnació”, va alertar el ministre de Justícia, Rafael Catalá. A més, Catalá va acusar CDC d'“abandonar el seu espectre ideològic”.

En clau de partits catalans, el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va ironitzar sobre la llista conjunta dient que ara hauran d'aclarir si governaran amb el programa de CDC, d'ERC o d'ICV. A més, va reivindicar Unió com “l'únic representant de l'opció catalanista sensata”. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va acusar el president Mas d'amagar-se al darrere de Raül Romeva per no respondre de la seva gestió. “És una anomalia que es podien haver estalviat perfectament”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona