Política

El president de Súmate es perfila com el número sis

La figura de Reyes busca cobrir el flanc de l'àrea metropolitana

Junts per Guanyar és una de possibles opcions pel nom de la llista

Romeva insisteix a centrar el debat en el com i no en el qui

El president de Súmate, Eduardo Reyes, es perfila com el número sis de la llista de CDC, ERC i les entitats sobiranistes per a la circumscripció de Barcelona, segons ha pogut saber El Punt Avui. La seva figura pot servir per fer forat a l'àrea metropolitana i també entre els castellanoparlants. Darrere de Reyes, se sospesa la possibilitat que hi pugui anar un líder sindical o un empresari independentista.

Al començament de mes, Eduardo Reyes (Còrdova, 1951) va anunciar que feia el salt a la política i que estava disposat a concórrer a les eleccions . Reyes, que sempre ha estat a l'òrbita d'Oriol Junqueras, es va oferir a ERC ja sigui per anar a la llista civil sense polítics, que el líder dels republicans havia proposat, o en la candidatura d'ERC si finalment aquesta fórmula no reeixia. Llavors, en cap cas es parlava de la unió amb Convergència que ha acabat fructificant. Ara Reyes aniria just per sota de Junqueras, que és el número 5. Ahir el president d'ERC va concedir unes entrevistes a Rac 1 i Catalunya Ràdio i va recordar que Súmate representa “un espai molt rellevant i de confiança” i, per tant, “tindran un paper a la llista” per als comicis.

Súmate és una associació independentista de castellanoparlants que va néixer l'any 2013 i que ha ajudat a eixamplar les fronteres del sobiranisme.

Com a número set, s'ha posat sobre la taula l'opció d'un sindicalista o d'un empresari compromès amb el procés, que podria estar vinculat amb el Cercle Català de Negocis.

Bel a les travesses

A la resta de demarcacions les negociacions també continuen per conformar les candidatures i, segons informava ahir Reus Digital, el reconegut economista d'Alcanar, Germà Bel, ha entrat a les travesses per anar a Tarragona, juntament amb la presidenta de Càritas a Catalunya, Carme Borbonès. Un altre nom seria el del secretari general de la UGT, Jordi Salvador.

A Girona, tal com va avançar ahir aquest diari , les opcions podrien ser les del cantautor Lluís Llach –encara que algunes fonts també el situen a Barcelona–, el periodista i delegat de la Generalitat a l'Estat francès i Suïssa, Martí Anglada, i el cardiòleg Ramon Brugada. Mentrestant, a Lleida es plantegen els noms de Xavier Eritja (Òmnium); Dolors Ciutat i Meritxell Serret (ANC) i el director territorial de Benestar Social i Família, Josep Maria Forné.

A part d'aquestes incògnites, una altra peça clau del tauler d'escacs sobiranista és com s'hauria de dir la llista. Ahir diverses fonts negociadores asseguraven que no hi ha cap nom decidit, però una de les possibilitats podria ser Junts per Guanyar, com va insinuar Oriol Junqueras. Precisament l'etiqueta #JuntsperGuanyar ha arrasat les últimes hores al Twitter, després que Romeva, Forcadell i Casals el van fer servir quan es va anunciar la candidatura.

La papereta del sí

Raül Romeva, abans de ser candidat, insistia en cada entrevista que li feien que en el camí cap a la independència és molt més important explicar el com i el què que no el pas el qui. Ahir, en les seves primeres declaracions públiques des que es va confirmar que seria el cap de cartell, va insistir en aquesta premissa: “No és una llista de noms. És la papereta del sí”, va afirmar. Romeva va fer aquesta reflexió a Catalunya Ràdio on va coincidir amb Oriol Junqueras, amb qui l'uneix una bona amistat de l'època que van compartir com a eurodiputats.

Junqueras va lloar la força de la candidatura que s'ha teixit – “Imagini's la fotografia. És d'una gran potència”, va subratllar– i va dir que ha acceptat la llista amb Mas perquè el full de ruta és més concret, és més precís i s'escurcen els terminis per arribar a l'estat propi català –es parla d'un període d'entre sis i nou mesos–. També hi hauria un referèndum de ratificació de la nova Constitució catalana, que serviria per poder prendre partit sobre la independència.

LES FRASES

No és una llista de noms. És la papereta del sí. No es tracta de noms, sinó de fer el referèndum
Raül Romeva
número u de la llista
Per què cal esperar divuit mesos per aconseguir la independència si es pot fer en nou?
Oriol Junqueras
president d'erc

L'acord sobre el 27-S es podria presentar dilluns

Aquestes últimes hores, CDC, ERC, les entitats sobiranistes i altres partits com MES o Demòcrates estan acabant d'enllestir el pacte per al 27-S, que es podria presentar aquest dilluns.

Iceta critica que Mas vagi de número 4

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va criticar ahir que Artur Mas vagi de número 4 i després pugui ser president: “Si un aspira a la màxima magistratura del país has d'anar el primer.”

Pelegrí, cap de llista d'Unió a Lleida

L'exconseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, serà el cap de llista a Unió per la demarcació de Lleida. La número dos serà Cristina Bosch, que ara per ara és diputada al Parlament.

Duran: “No vull que Catalunya es trenqui”

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va lamentar que Mas s'hagi “embolcallat” en una llista que està als “antípodes de CDC” i va afegir-hi: “No vull que Catalunya es trenqui com el meu partit”.

El pacte arriba al Parlament Europeu

Els eurodiputats de CDC i ERC van enviar ahir un escrit a tots els parlamentaris per explicar-los que a Catalunya s'ha articulat una llista “amb l'objectiu de tenir un mandat per a la independència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona