Política

El PPC “estudia” presentar una moció de censura contra Mas per evitar que el 27-S hi pugui haver eleccions

L'estratègia forçaria un canvi en la data i s'hauria de buscar un nou dia més endavant

El PPC estudia presentar una moció de censura contra el president de la Generalitat, Artur Mas, amb l'objectiu d'impedir la convocatòria del 27-S i retardar, així, els comicis, de manera que dinamitaria l'estratègia d'associar aquest dia de setembre a les eleccions “plebiscitàries”. Es tracta d'una maniobra parlamentària que necessitaria de la complicitat d'un segon grup parlamentari, cosa que sembla que podria frenar els plans dels populars. Tot i això, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha admès, des dels passadissos del Parlament, que el seu partit està “analitzant-ho i estudiant-ho”. Fonts de la formació, a més, asseguren que la proposta volta aquest dimarts pels despatxos populars.

De moment és només una possibilitat. Però Alícia Sánchez-Camacho ha admès, després de publicar-se a Elsingular.cat, que està sobre la taula. Els populars, doncs, estudien aprofitar el reglament del Parlament per impedir que el 27 de setembre hi hagi eleccions a la cambra catalana, intentat desfermar així el calendari dissenyat pels independentistes i retardant-ne els comicis.

Si es presentés a finals de juliol o els primers dies d'agost la moció de censura, el Parlament no es podria dissoldre el dia 3 del proper mes, com està previst. I és que l'Estatut de Catalunya diu que la cambra ha de seguir en actiu si hi ha en tràmit una moció de censura. Fet aquest pas, els temps reglamentaris del debat i votació de la moció, i el posterior calendari per dissoldre el Parlament i convocar les eleccions farien inviable que el 27-S fos el dia dels comicis. La proximitat de les eleccions al Congrés dels Diputats i el Senat espanyols limitaria, a més, les dates disponibles, tot i que fonts del Parlament asseguren que només es traslladarien els tràmits una o dues setmanes.

Amb tot, des del mateix PPC asseguren que no és fàcil. El mateix reglament del Parlament diu que per presentar una moció de censura calen un mínim d'una cinquena part dels diputats o dos grups parlamentaris, i ha d'incloure un candidat a la presidència de la Generalitat. El debat de la moció s'hauria de convocar al cap de cinc dies, i durant aquest debat el candidat alternatiu hauria de presentar el seu programa de Govern. Això, doncs, requereix que al menys un partit més acordi aquesta estratègia amb el PPC, consensuï un candidat i pacti un programa, i tot amb l'únic objectiu de retardar les eleccions i acabar amb el símbol del 27-S com a data. A PSC i C's –els dos partits que podrien sondejar els populars– asseguren que no en saben res de l'estratègia i que cap d'ells té la intenció de participar-hi. Al menys, de moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona