Política

Iceta: “No farem res per ajornar les eleccions. Hem de sortir d'aquest embolic el més aviat millor”

El primer secretari del PSC insisteix que la independència és perjudicial per a Catalunya i que no donaran suport a cap iniciativa fora de la legalitat vigent

El PSC no se sumarà a la moció de censura que el PP estudia presentar contra Artur Mas per evitar que el 27-S se celebrin eleccions. Si més no, així ho ha assegurat aquest dimecres el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, en una entrevista a Els Matins de TV3. En paraules d'Iceta: “No farem res per ajornar les eleccions. Hem de sortir d'aquest embolic el més aviat millor. No cal donar més espectacle que deu ni do el que ja tenim”.

I és que, segons el líder dels socialistes catalans, “no creiem en la política de fronts, no tenim les mateixes idees que Ciutadans o el PP, potser que s'uneixin ells”. En aquest sentit, ha volgut detallar: “No votaré ni a la senyora Inés Arrimades ni a la senyora Alícia Sánchez Camacho com a presidentes de la Generalitat”.

Ara bé, de la mateixa manera, el primer secretari del PSC ha qualificat de “filigrana” el fet que Artur Mas no encapçali la candidatura de Junts pel Sí que el farà president de la Generalitat, si és la llista més votada. “És que és raret, eh”, ha insistit Iceta.

Així doncs, el líder socialista s'ha mostrat absolutament contrari a la proclamació de la independència de Catalunya que vol fer la llista sobiranista si assoleixen la majoria. “Nosaltres creiem que la independència no ens convé als catalans, i a qualsevol cosa que sigui situar Catalunya fora de la legalitat no ens hi trobaran. No som independentistes i no ens hi tornarem. Creiem que la independència no ens convé i és perjudicial per a Catalunya”, ha insistit.

En aquesta línia, s'ha preguntat: De què serveix proclamar una declaració unilateral si l'endemà no t'ho reconeixen?”. Al seu entendre, “quan Catalunya surt de la legalitat, perd les batalles i el PSC no vol perdre cap batalla”.

A més, ha remarcat que la independència és una qüestió “absolutament irreversible i, per tant, cal pensar-s'ho molt i molt, no és una decisió qualsevol”. Per això, Iceta només plantejaria aquest tema “quan veiés que hi ha una majora molt, molt àmplia que la vol”.

En aquest context, Miquel Iceta ha explicat que li agradaria poder formar un govern d'esquerres a Catalunya, tot i que ha admès que això dependrà, “en primer lloc, del electors i, després, de la capacitat dels partits de posar-se d'acord”. Segona ha indicat, “volem polítiques socials i creiem que cal canviar moltes coses a través del diàleg i del pacte i, per tant, estem més a la vora d'un procés constituents que de la independència”.

La diferència entre l'opció socialista i la d'altres formacions d'esquerres és, segons Iceta, “que es pot fer”. “Canviar la Constitució sabem què és i com es fa; un procés constituent o la independència no sabem com es fa”, ha dit.

Amb tot, ha conclòs: “Aquí no hi ha solució que no votin els ciutadans. Per curar la ferida de l'Estatut cal votar. Però no hi ha cap sortida que no sigui legal i acordada. Una proposta de reforma constitucional és la via que proposem per assolir un estat federal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta sobre l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona