Política

LA CRÒNICA

Un sí a l'AMI tan contundent com tranquil

L'únic factor que es percep fora de la normalitat a Almatret és la temperatura. A mitjan agost uns plàcids 27ºC en un dia assolellat en plena plana segrianenca són gairebé notícia. Per la resta, un diumenge qualsevol. A tres quarts de dotze uns quants vilatans surten de missa i d'altres fan el vermut al bar de la plaça. De tant en tant, però, alguns s'apropen a l'ajuntament, que és a tocar de l'església i dipositen un vot en una urna. Un degoteig constant de parelles, famílies i homes i dones sols, atesos per la regidora Helen Vallés i el mateix alcalde, els quals, en veure algun periodista, pregunten enriallats si sortiran al diari.

“Encara que sigui el cap de setmana on hi ha més gent de vacances, aquí hi ha molts veïns que durant la resta de l'any són fora i les volen passar aquí, perquè hi tenen casa”, ens diu Romaní mentre va rebent els votants.

L'alcalde ja calculava que la majoria de vots, un 80%, es produirien al matí, i així ha estat. Finalment, dels 320 almatretans amb dret a vot, l'han exercit 106. D'aquests, 103 han votat a favor de l'adhesió de l'Ajuntament a l'AMI, 2 en contra i 1 en blanc.

Mentre fa el gest de dipositar el vot en l'urna, amb la normalitat d'un acte quotidià, un vilatà s'adreça a l'alcalde i, en broma, li comenta: “I tot això que es fa, no ho haguéssiu pogut fer valtros i ja està?”

Almatret és el segon poble de Lleida que celebra aquest referèndum a les comarques de Lleida, després de Puigverd, i han donat, com en altres indrets catalans, una altra lliçó democràtica enmig d'una quotidiana normalitat. I ho han fet sense acalorament.

DAVID ROMANÍ

“Estem sorpresos pel ressò”

Al matí, de les onze a la una. A la tarda, de cinc a sis. Durant aquestes tres hores, les portes de l'ajuntament d'Almatret es van obrir perquè els seus veïns puguessin exercir el dret a vot en el referèndum convocat.

Per què heu convocat un referèndum?
Quan es va plantejar l'adhesió a l'AMI, en el consistori i de ple acord, vam considerar que era un assumpte que traspassava allò polític i vam creure que calia portar-ho a l'àmbit ciutadà.
Ha despertat expectació, la consulta.
Sí, estem una mica sorpresos. Suposo que el fet que l'anterior consistori tingués un color polític molt diferent fa que Almatret es miri d'una manera especial.
Vostè no creu que condicioni res, aquest fet.
No. Als municipis petits es vota la persona, no la ideologia. El 9-N l'urna es va posar a darrera hora, però va guanyar el sí clarament.
Vindrà gaire gent a votar?
Tenen dret a vot 320 persones. Calculem que unes cent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid