Política

Hongria impedeix als refugiats agafar trens

CAOS

Centenars de demandants d'asil queden atrapats a l'estació de ferrocarrils de Budapest en el seu viatge cap a Alemanya

Juncker rebrà demà Orbán i insistirà a redistribuir els asilats amb quotes obligatòries

No n'hi ha prou amb dur un bitllet de tren. Per entrar a l'estació de l'est de Budapest ara també cal tenir un passaport europeu o un visat Schengen. El govern hongarès va tancar ahir la terminal de ferrocarrils, que s'ha convertit en un camp improvisat de centenars de refugiats, sobretot sirians, que intenten viatjar fins a Àustria i Alemanya. La tanca filada de 175 quilòmetres de llarg i un metre i mig d'alt a la frontera amb Sèrbia no ha servit per aturar l'allau de demandants d'asil, que estan quedant atrapats a la capital hongaresa. Només en les últimes 24 hores n'han arribat 1.800 més, 380 dels quals són menors d'edat.

El trànsit de trens va quedar interromput durant una hora llarga i la policia va fer fora de l'estació els immigrants, que campen on poden, pels carrers del voltant o al metro, i protesten pacíficament amb crits de “let us go! (deixeu-nos marxar)” i “Germany, Germany!”.

Fins a 245 quilòmetres més endavant, a l'estació de l'oest de Viena, centenars d'austríacs van rebre amb aplaudiments i amb menjar calent els últims refugiats que no havien quedat atrapats a Budapest i havien aconseguit arribar. Dilluns, les autoritats hongareses van deixar passar 3.650 persones cap a Àustria, els agents de policia van deixar de controlar els passatgers dels trens, permetent una sortida massiva de demandants d'asil. Però ahir van canviar d'opinió i els va tornar a barrar el pas.

“Hongria està intentant imposar la llei europea, que requereix a tothom que vulgui viatjar per Europa tenir un passaport vàlid i un visat Schengen”, va assegurar el portaveu del govern hongarès, Zoltán Kovács.

Els refugiats que arriben a Àustria no s'hi queden i continuen el viatge cap a Alemanya, via Salzburg, a prop de la frontera amb el land de Baviera: segons la policia austríaca, dilluns només sis persones, procedents de l'Afganistan, van demanar asil al país alpí. A Munic, la policia no pot gestionar tantes mostres de solidaritat i va tuitejar: “Sisplau, de moment no porteu més ajuda, ja hem rebut prou donacions per ajudar els refugiats que arribaran avui.” El govern alemany nega cap suspensió del protocol de Dublín i insisteix que les normes d'asil no han canviat: els refugiats que arribin a Hongria han de fer les seves peticions d'asil a Hongria.

La Comissió Europea, desbordada, no sap com posar-s'hi. Demà mateix, a Brussel·les, el seu president, Jean-Claude Juncker, demanarà explicacions al primer ministre Viktor Orbán. “Hola, dictador!”, li va etzibar l'última vegada, bufetada inclosa. Els portaveus comunitaris renyen Hongria perquè “Europa no es construeix aixecant tanques i murs”, però alhora reconeixen que no s'hi poden posar ni prendre cap “mesura legal” perquè la protecció fronterera és una “competència nacional i la seva responsabilitat”.

El govern hongarès vol construir en els pròxims mesos un mur de quatre metres d'alt. Orbán també es reunirà amb els presidents del Consell i de l'eurocambra, Donald Tusk i Martin Schulz. I divendres farà pinya amb els seus homòlegs de Polònia, Eslovàquia i Txèquia, el Grup de Visegrad, que no vol ni sentir a parlar de les quotes obligatòries per repartir els asilats que proposa Brussel·les.

Però Juncker, amb suport de la cancellera Angela Merkel, tornarà a posar damunt la taula la seva idea de redistribuir els refugiats amb quotes obligatòries en funció de la població, el PIB, l'atur i les peticions d'asil acceptades en cada estat membre. El problema és que els ministres de l'Interior dels Vint-i-vuit no s'ho miraran fins al dia 14, la seva reunió urgent no és fins d'aquí a dues setmanes, una lentitud marca de la casa que està agreujant el drama migratori.

La Comissió Europea comparteix les advertències de Merkel i demana “més solidaritat” i un repartiment “just” dels refugiats perquè el tractat de Schengen no acabi sent ostatge d'aquesta manca de política d'immigració i asil comuna.

LA XIFRA

1.800
refugiats,
entre els quals hi ha 380 menors d'edat, han arribat a Hongria en les últimes 24 hores.

Alemanya doblarà els recursos

Alemanya espera 800.000 peticions d'asil, quatre vegades més que l'any passat, i es prepara per doblar el seu pressupost per a refugiats. La ministra d'Afers Socials d'Angela Merkel, Andrea Nahles, va anunciar ahir un augment d'entre 1.800 i 3.300 milions d'euros de la partida per pagar les ajudes de subsistència, els cursos de llengua alemanya i la integració i qualificació professional dels asilats. En total, el pressupost serà d'almenys 10.000 milions d'euros. Quatre de cada deu refugiats que han aconseguit entrar a la Unió Europea en el primer semestre del 2015 han demanat asil a Alemanya (170.000 de 400.000), que accepta el 43% de les peticions.

Segons una enquesta de ZDF, el 86% dels alemanys considera Alemanya “un país d'immigrants” i el 60% creu que té capacitat per acollir els refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona