Política

Jordi Sànchez assegura, sobre la Via Lliure, que “els fets demostraran que no haurà estat una diada electoral”

L'ANC i Òmnium confien en un nivell de participació similar al de l'any passat

Fan una crida a aconseguir 125.000 inscripcions més per arribar a les 585.000

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha remarcat aquest divendres que “ningú s'apropiarà de la Meridiana” i la mobilització del proper Onze de Setembre representarà a tots els catalans que defensen el dret a decidir. “Els fets demostraran que no haurà estat una diada electoral. Els fets desmentiran a aquells que no venen perquè diuen que la Meridiana és una convocatòria electoral”, ha garantit. En una roda de premsa a l'edifici Disseny Hub de Barcelona, l'Assemblea i Òmnium Cultural han fet una nova crida a la mobilització, que confien que se situï en nivells similars als de l'any passat, i a la inscripció, que esperen veure créixer dels 360.000 inscrits actuals als 585.000.

El fet que a la Via Lliure participin uns líders polítics i no uns altres no és motiu, segons Sànchez, per interpretar que la manifestació serà partidista. “El que donaria un caràcter electoral seria que les intervencions donessin suport a una opció política”, ha rebatut el president de l'Assemblea, que ha assegurat que això no passarà.

L'últim cap de llista en descartar la seva presència a la manifestació ha estat el de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, tot lamentant que els organitzadors defensin el caràcter plebiscitari del 27-S. Sànchez ha recordat que l'ANC ha defensat que calien unes eleccions plebiscitàries des que la consulta del 9-N va perdre el caràcter de referèndum que esperaven. “Hi ha moltes formacions polítiques que el 9-N van estar compromeses amb el dret a decidir i amb l'acte de desobediència que es va fer. El 9-N mereix que es reconeguin aquestes eleccions com l'exercici concret del dret a decidir”, ha opinat.

“Si algú dubta a venir, l'animem a deixar de dubtar. La Via Lliure serà un espai on tothom s'hi sentirà còmode. La Meridiana no serà un espai de confrontació electoral, perquè no deixarem que ningú se l'apropiï. Ni els que venen ni els que han dit que no venen”, ha subratllat el president de l'Assemblea. Sànchez ha recordat que, des del 2012, la gent i no els partits ha estat la “protagonista” de les manifestacions i que enguany tornarà a passar el mateix.

Els organitzadors confien que la imatge de l'Onze de Setembre torni a ser la d'una mobilització massiva al carrer i esperen veure una participació similar a la de l'any passat.

Els inscrits

Pel que fa al nombre d'inscrits en la Via Lliure, el número ha arribat als 360.000 a una setmana de la manifestació. Els organitzadors confien en incrementar en 125.000 persones aquesta xifra per situar-se al voltant de les 585.000, per sobre dels inscrits en la V del 2014. “La nostra insistència en la inscripció no és perquè no omplim, sinó perquè tothom sàpiga on ha d'estar”, ha explicat Jordi Sànchez.

El punter iniciarà el seu recorregut a les 17.14h

Com ha estat habitual els darrers anys, la Via Lliure començarà a les 17.14h. Ho farà des del carrer Rosselló Porcel, a l'entrada de Barcelona, i el punter gegant que marcarà simbòlicament el camí cap a la “República Catalana” seguirà la part central de l'Avinguda Meridiana fins el Parc de la Ciutadella, a les portes del Parlament. El recorregut es dividirà en 135 trams, un per cada escó de la cambra catalana, i hi haurà trams dedicats a 10 eixos temàtics (Equilibri Territorial, Diversitat, Solidaritat, Oberts al Món, Sostenibilitat, Igualtat, Innovació, Regeneració Democràtica, Educació i Cultura, Benestar i Justícia Social).

Els organitzadors no han volgut avançar quines persones seran les encarregades de portar el punter gegant des de l'origen fins el final, en un recorregut que s'espera que s'allargui uns vint minuts. Sí que han explicat que seran “esportistes d'alt nivell”, i els seus noms es donaran a conèixer durant els propers dies. Un cop el punter arribi a l'escenari situat al Parc de la Ciutadella, el Cor Jove de l'Orfeó Català interpretarà la cançó Venim del Nord, Venim del Sud, de Lluís Llach, acompanyats per les veus de Pemi Fortuny, Mercè Martínez i Gemma Humet.

Una altra de les característiques de la Via Lliure serà el canvi de color respecte els darrers anys. El groc i el vermell deixen pas al blanc. ANC i 'Omnium Cultural demanen als assistents que s'equipin amb una samarreta blanca, per simbolitzar “el full en blanc” per escriure la nova Catalunya independent. Els assistents, però, disposaran de punters de diferents colors, en funció del tram on se situïn i, al final, el blanc inicial deixarà pas a una multitud de color que vol simbolitzar que el futur de Catalunya s'escriu entre tots els seus habitants.

Parlaments

Només hi haurà tres parlaments, els dels presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Quim Torra, i el de la coordinadora d'Internacional de l'ANC, Liz Castro, que dirigirà “al món” un missatge en anglès. “La Meridiana vol ser la postal que aquella tarda enviem al món per demostrar, una vegada més, que aquest és un país que torna a sortir al carrer per guanyar el repte a les urnes”, ha explicat el president de l'Assemblea. A més, l'escenari principal comptarà amb més de 9.000 butlletes del 9-N penjant -l'any passat eren les urnes les que cobrien l'escenari- amb la intenció de fer veure que els vots del procés participatiu “no s'han perdut, sinó que estan suspesos esperant ser recollits”. L'acte acabarà amb la interpretació del Cant dels Segadors i de la rumba 'Catalunya té molt poder', una versió que Peret va fer d'un dels seus èxits més coneguts en motiu del Concert per la Llibertat del 2013.

Fins el moment, les xifres de la Via Lliure són 360.000 inscrits, més de 2.000 voluntaris, 180.000 samarretes venudes (8 euros les infantils i 15 la resta) i més de 1.700 autocars llogats d'arreu de Catalunya per desplaçar-se a Barcelona el proper Onze de Setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona