Política

Cameron només acceptarà refugiats dels camps per evitar l'efecte crida

El dirigent britànic rebutja les quotes i Rajoy assegura que l'Estat no negarà l'asil a ningú

La Moncloa avisa els ajuntaments que s'ha d'ordenar l'acollida

David Came­ron ha sua­vit­zat el seu dis­curs ini­cial sobre la crisi dels refu­gi­ats i ahir, durant la seva visita a Madrid, insis­tia que accep­tarà aco­llir-ne “milers”. Això sí, mati­sava que només adme­tran els que a hores d'ara esti­guin en camps de refu­gi­ats. El pre­text és que d'aquesta manera s'evita l'efecte crida i s'intenta fre­nar les màfies que s'estan apro­fi­tant de la neces­si­tat de fugir que hi ha. Per tot ple­gat, el pri­mer minis­tre britànic asse­gu­rava que les quo­tes que recla­men les ins­ti­tu­ci­ons de la UE “no són una solució, perquè amb això s'anima a fer una tra­ves­sia molt peri­llosa”.

Came­ron va coin­ci­dir amb Mari­ano Rajoy –amb el qual va com­parèixer en una roda de premsa a La Mon­cloa– a l'hora de dis­tin­gir entre els immi­grants per raons econòmiques i l'allau de refu­gi­ats que fugen dels con­flic­tes bèl·lics. Tot i així, però, el pre­si­dent espa­nyol va apro­fi­tar el feno­men per recla­mar a la UE que impulsi una vegada per totes un pla “glo­bal” per tro­bar solu­ci­ons con­sen­su­a­des a aquest tipus de situ­a­ci­ons i va recor­dar que a l'Estat espa­nyol més del 10% de la població és estran­gera.

Quota espa­nyola

A canvi, Rajoy va ser taxa­tiu asse­gu­rant que “Espa­nya no negarà el dret d'asil a ningú”. En aquest sen­tit, el diri­gent popu­lar també ha anat modu­lant el seu dis­curs i l'únic que fa és posar con­di­ci­ons a la pos­si­bi­li­tat que hagi d'accep­tar la quota que s'aprovi a la UE. “Tin­drem una posició posi­tiva, cons­truc­tiva i de col·labo­ració”, hi afe­gia.

En tot cas, Rajoy i Came­ron també van estar d'acord que esta­blir quo­tes només ser­veix per resol­dre un pro­blema pun­tual, però si es vol una solució s'ha d'anar a la qüestió de fons. “Res­pon­drem a la crisi huma­nitària”, emfa­sit­zava Came­ron, i rei­te­rava la tesi que tot ple­gat és només un pedaç.

Al marge de les nego­ci­a­ci­ons dels estats mem­bres per repar­tir-se els refu­gi­ats, les imat­ges de milers de per­so­nes inten­tant entrar a Europa han des­per­tat una onada de soli­da­ri­tat ciu­ta­dana, sobre­tot després de la foto­gra­fia del nen de tres anys ofe­gat en una platja de Tur­quia. Això ha fet també que algu­nes capi­tals –com ara Bar­ce­lona i Madrid– hagin vol­gut fer el pri­mer pas en vista de la len­ti­tud en la res­posta que estan donant les prin­ci­pals auto­ri­tats. Aquest movi­ment, però, no sem­bla que acabi de convèncer La Mon­cloa i ahir tant Rajoy com la vice­pre­si­denta Soraya Sáenz de San­ta­maría exi­gien a aquests ajun­ta­ments que es coor­di­nin amb l'Estat en aquesta tasca i asse­nya­la­ven que el que toca ara és “orde­nar” el procés.

Gabi­net de coor­di­nació

En aquest sen­tit, La Mon­cloa ha creat un gabi­net inter­mi­nis­te­rial que inclourà també la fede­ració de muni­ci­pis. Així mateix, té pre­vist reu­nir els ter­ri­to­ris per esta­blir els meca­nis­mes d'aco­llida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.