Política

“Espanya no canviarà. Ha estat sempre conqueridora”

“El govern espanyol només ordena i mana per decret”

“Vam ser uns dels primers a dir obertament que som espanyols i catalans”

“A la República catalana farem un país amb zero, zero, zero de corrupció”

Súmate és una de les entitats que més repercussió està tenint els últims mesos en el món de l'independentisme. El seu president, Eduardo Reyes, ocupa el número sis de la llista de Junts pel Sí.

Vostè abans era votant del PSOE. Com s'ha produït aquest gir cap a la independència?
Sempre he estat una persona d'esquerres, que està a favor de la justícia social i que vol que tothom visqui millor. Em vaig fer independentista arran d'escoltar els polítics i adonar-me que calia una regeneració a la política i una participació més activa de la societat civil. No pot ser que facin una llei com la de la mordassa que ens porta a l'època de Franco. Això s'ha d'impedir entre tots i la gent ha de participar en qüestions com aquesta i en la lluita contra els desnonaments.
Amb la independència se solucionarien aquests problemes?
Per començar podrem dedicar els nostres recursos a coses necessàries i no a coses innecessàries, que a més hem de mantenir-les. Per exemple, quan es fa un aeroport en un lloc on no hi ha passatgers i l'únic que provoca és restar recursos d'altres llocs que són més necessaris. Encara hi ha nens estudiant en barracons, hi ha 500.000 famílies desnonades o 750.000 més que han de viure sense recursos. És una vergonya dir que em sento espanyol dintre d'uns governs, siguin del color que siguin, que l'únic que fan és massacrar la societat. Si estigués a Andalusia, segur que demanaria la independència d'Andalusia, perquè no veig una altra solució davant d'aquesta situació.
Els contraris a la independència, però, recorden que hi ha molts riscos a l'hora de fer aquest pas.
Cada cop que he muntat una empresa he avaluat els riscos i sempre ha estat un repte per poder millorar. I amb Catalunya també ens hem d'arriscar, com ho van fer molts dels nostres pares quan van venir aquí. Quan la meva família va decidir marxar d'Andalusia es va arriscar i va trobar un lloc on hi havia possibilitats i ara tenim una vida més digne. Ens podem quedar quiets sense demanar la independència ni assumir riscos, però sabem positivament que anirem cap enrere. I també sabem que si disposem de tots els nostres recursos, que impliquen 16.000 milions més, hauríem de ser molt ximples per anar enrere.
Com es produeix la seva incorporació a llista de Junts pel Sí?
L'any passat vaig escoltar les conferències de Mas i Junqueras i vaig trobar encertades les seves dues fórmules. Per una banda m'agradava la idea de candidatures separades, però també veia bé la unitat. Anant junts deixarem de banda momentàniament les ideologies i ens concentrarem per fer la independència i una Constitució amb la participació del poble català, a diferència de l'espanyola.
Serà un fracàs si Junts pel Sí no aconsegueix la majoria?
Si Junts pel Sí no triomfa seria una prova que a Catalunya hi ha molt residu espanyol i que no s'implica en política. Però Catalunya és la comunitat que més vota i on hi ha més cultura política. Per tant, és impossible que hi hagi un fracàs i estic convençut que Junts pel Sí guanyarà per majoria absoluta. Tothom sap que per prosperar s'ha d'obrir la porta del sí.
Quin paper creu que ha de tenir Catalunya Sí que es Pot?
És estrany que hi hagi gent gran que encara tingui l'esperança que Espanya canviï. Espanya no canviarà mai. Fa segles i segles que és conqueridora i recentralitzadora. Encara s'estan fent obres al voltant de Madrid i no donen valor a altres zones. I si algú creu que pot canviar estan molt equivocats. Jo no vull morir en una Espanya cada dia més pobra, jo el que vull veure és el futur dels meus fills i néts assegurat.
Què li sembla aquesta reforma exprés del TC que prepara el govern espanyol per sancionar aquells que no compleixin les resolucions judicials?
És una dictadura i volen convertir el Constitucional en un tribunal executiu on no et pots ni defensar. El govern espanyol només ordena i mana per decret. Ja n'hi ha prou, d'aquestes històries... El que s'ha de fer és governar amb sentit comú i escoltar la gent. Quan Ada Colau i la PAH van recollir un milió i mig de signatures no els van fer ni cas.
Com es combat aquest discurs de la por que prové de La Moncloa?
El que s'ha de fer és parlar amb la gent i veure les seves necessitats i no fer com aquesta gentussa que només ha treballat per un interès propi. Fa poc vaig llegir el cas d'una dona que s'havia trobat una targeta i es va gastar 200 euros per comprar aliments i bolquers pel seu nadó. Volien condemnar-la a dos anys de presó, però el poble s'hi va oposar i van absoldre-la. Quina injustícia quan tenim uns senyors que han fet servir una targeta black gastant-se diners de la gent i d'avis que han estat estafats per les preferents. Per això cada dia sóc més independentista. Ja que no podem treure els corruptes del país, almenys traiem el país dels corruptes.
En aquest sentit, què opina dels escorcolls a les seus de Convergència i la Catdem?
Estic segur que si fos per ells ens investigarien a tots per intentar treure un drap brut. El govern espanyol no té arguments per defensar la unitat de l'Estat i prova de tacar a qui sigui. Però si hagués corrupció en qualsevol lloc i ells ens ajuden a treure-la, millor. A la República catalana netejarem i escombrarem perquè farem un país amb zero, zero, zero de corrupció. També volem una justícia ràpida i eficaç. No pot ser que es resolgui un cas de corrupció en quatre o cinc anys, s'ha de fer en sis mesos. I si hem d'aportar recursos perquè així sigui, ho farem.
En divuit mesos serem independents?
Espero que abans i tot. Però dependrà de la poca coherència que li quedi a Espanya per decidir que s'ha de fer una separació amistosa. Espanya no s'ha d'interposar contra la Catalunya independent. Podem ser aliats i no volem ser enemics, perquè molts també ens sentim espanyols.
Què ha aportat Súmate al procés?
Vam ser un dels primers en dir obertament que som espanyols i també catalans i que som conscients del que ha fet el govern espanyol amb Catalunya. Som com la Rosa Parks, que al seu dia va dir que tenia tant de dret d'asseure's davant de l'autobús com qualsevol blanc.
Encara hi ha persones que se sorprenen que els representants de Súmate defensin la independència en castellà?
Cada cop menys. Nosaltres tant parlem en català com en castellà i aquí ningú ens pregunta d'on som.
I quan vostè va a Còrdova, la seva terra natal, entenen les seves idees polítiques?
Fa tres o quatre anys que no hi vaig, però alguns em diuen “el català” i ho fan amb menyspreu. No entenen que els catalans som els que aportem perquè ells puguin viure una mica millor i no viuen encara millor perquè el govern que ells defensen malgasta els recursos.

Emprenedor i polifacètic

Nascut a Còrdova el 1951, Eduardo Reyes i la seva família es van traslladar a Barcelona quan ell tenia deu anys. Als dotze anys ja va començar a treballar en un taller d'ebenisteria i als disset es va establir pel seu compte. Després de fer el servei militar va començar una llarga i polifacètica trajectòria professional que el va portar a treballar en camps com ara la decoració, les assegurances, la construcció i una cooperativa de comerciants, i fins i tot es va fer càrrec d'una discoteca de Sant Andreu de la Barca i va convertir-la en una sala ‘rociera'. “Sempre m'he sentit un emprenedor”, diu el mateix Reyes, que el 2013 va impulsar Súmate, l'associació d'independentistes castellanoparlants, que encara presideix. El seu discurs directe, planer i proper ha convertit Reyes en una de les cares visibles del nou independentisme. Ara, que ja ha entrat de ple en política, aprofita qualsevol moment per explicar a la gent que l'única sortida per a Catalunya és construir un nou país. Per exemple, abans que es fes aquesta entrevista, un vianant va demanar-li on es trobava el consolat de Colòmbia i Reyes li va acabar parlant de política i convencent-lo perquè votés Junts pel Sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona