Política

“Les estelades són propaganda partidista”

El missatge es desprèn de la resolució de la junta electoral que ahir van rebre els ajuntaments i que obliga a retirar-les

La junta electoral provincial de Lleida ha requerit els ajuntaments perquè retirin les estelades dels edificis públics perquè entén que infringeixen la llei electoral, “ja que es tracta de símbols de propaganda electoral que es poden considerar partidistes ja que estan dirigits a la captació de sufragis”.

Amb aquest argument, s'adreça a tots els municipis que tenen estelades penjades a les façanes i els obliga a fer-les-hi treure. L'explicació és la mateixa que ja va establir per a les eleccions municipals i actua a instàncies del PP i Societat Civil Catalana. En el cas del PP, la junta va instar a retirar les estelades de les Borges Blanques, Guissona i Alcarràs. I també a Almacelles, tot i que en aquest municipi també hi havia una denúncia de Societat Civil Catalana (SCC).

La Junta, que s'ha pronunciat a petició de Societat Civil Catalana, també demana que aquest acord es posi en coneixement a la resta de consistoris de la demarcació. L'objectiu és evitar un mateix pronunciament cada vegada que hi hagi una denúncia, tot i que molts ajuntaments eviten treure les estelades fins que no tenen el requeriment de la junta electoral sobre la taula.

Tot i així, Societat Civil Catalana ha posat en marxa una campanya que s'allargarà fins al 25 de setembre amb aquesta finalitat i afirma que la presència de les estelades a les vies i als edificis “no és acceptable democràticament” perquè vulnera la neutralitat de les institucions. És a dir, que durant tota la campanya es dedicarà a anar denunciant la presència d'estelades en espais públics.

La junta electoral cita l'article 53 que estableix que la propaganda electoral des de la convocatòria de les eleccions fins a l'inici “legal” de la campanya electoral s'ha de col·locar en llocs reservats com a gratuïts pels ajuntaments.

La resolució també recorda la del mes de maig en el sentit que requereix als poders polítics i a les juntes provincials el “deure de preservar la neutralitat política durant el procés electoral”.

Tots els ajuntaments han rebut la notificació de la junta provincial, però no tots tenen previst acatar-ne la demanda. En alguns altres casos, com el d'Alcarràs, estan pendents d'un recurs que han presentat a la Junta Electoral Central perquè entenen que fins que no comenci la campanya no infringeixen cap norma i que, per tant, no caldria retirar abans l'estelada que tenen penjada a la façana de l'ajuntament. Segons confirmava l'alcalde, Miquel Serra, encara no tenen resposta. Aquest hi afegia, a més, que la resolució de la junta provincial “genera dubtes i no aclareix gens les coses”, perquè no especifica quins espais es poden considerats que no són adequats per tenir-hi una estelada.

LA FRASE

Estem pendents d'un recurs, però la resolució de la provincial no aclareix gens les coses
Miquel Serra
Alcalde d'Alcarràs

Ciutadans planta Ros i la CUP farà una manifestació

“Ciutadans no participarà en uns actes en els quals la primera mesura consisteix a despenjar els símbols que ens uneixen a tots”, segons ha afirmat Ángeles Ribes, portaveu de Ciutadans a la Paeria. Aquesta formació, per tant, no assistirà a cap acte institucional i així ho va comunicar a Ros, al mateix temps que li va traslladar “l'estranyesa i descontentament” perquè aquest dia es despengin les banderes de tots els edificis municipals llevat del de la Guàrdia Urbana. Ciutadans, per tant, continua la tradició que havia encetat el PP a Lleida.

A l'altra banda, la CUP i altres entitats de l'esquerra independentista de Ponent han previst dur a terme una sèrie d'actes per dijous i divendres, que incloen una manifestació. Aquesta començarà a la plaça Paeria a les 11.30 h, i s'acabarà a l'avinguda Blondel amb un acte polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)