Política

“L'únic camí cap a la independència és la desobediència”

FONAMENTAL ·

“El 27-S serà un moment important i decisiu per a Catalunya, però tampoc serà l'últim”

Francesc Ribera, més conegut com a Titot, és cantant i lletrista del grup Brams i des de fa poc també escriptor, tot i que sempre ha estat molt compromès amb la política i especialment amb la independentista. Actualment és militant de la CUP de Berga i regidor del seu Ajuntament des del 2011. Titot assegura que és impossible pactar amb l'Estat espanyol i que per això l'única sortida que hi ha és la desobediència.

El 27-S es planteja com un dels moments més transcendentals de la història de Catalunya, el veu així?
Moments transcendentals a Catalunya n'hi ha hagut deu en cinc anys, però sí que ho és, tot i que amb el mèrit compartit amb els Onze de Setembre, perquè unes eleccions són un moment en què es pot consolidar l'energia popular que s'ha anat manifestant i ha anat creixent durant molt de temps. El 27-S serà un moment important i decisiu, però tampoc serà l'últim.
El PP, el PSOE i altres partits com ara Ciutadans insisteixen que el 27-S no tindrà caràcter plebiscitari, què en pensa?
Penso que és la seva manera de donar-li caràcter plebiscitari, el simple fet de negar-ho és el que li atorga aquesta categoria.
Com veu la reforma que ha plantejat el PP perquè el Tribunal Constitucional pugui sancionar els governs o els governants que no compleixen les seves sentències?
Em sembla perfecte, fantàstic, molt en sintonia amb el que és la democràcia espanyola; aquest fet ens situa en un únic marc possible, que és el de la desobediència. Ja ho sabíem, però això ens ho aclareix encara més. Tan sols hi ha aquesta sortida, això no es pot fer pactant, perquè no hi ha pacte possible per part de l'Estat espanyol, així que aclareix encara més que l'únic camí cap a la independència és la desobediència.
La CUP no va amb Junts pel Sí, s'avindrà a col·laborar amb aquesta candidatura si l'endemà de les eleccions entre Junts pel Sí i la CUP sumen majoria absoluta?
La CUP fa 40 anys que està treballant des de l'esquerra independentista per plantejar un escenari de ruptura; per tant, ara és impensable que no es treballi dins aquest escenari, com sembla que serà. Nosaltres, des de l'esquerra independentista, ja preteníem la ruptura quan molta gent encara estava buscant encaixos a Espanya; nosaltres ja érem aquí. Les coses han anat bé perquè hi ha hagut molta gent que ha anat venint cap aquí; vull dir que es concentren en aquest escenari.
Quines són les condicions de la CUP per treballar amb Junts pel Sí l'endemà de les eleccions?
Les condicions concretes jo les desconec en aquest moment, perquè el meu treball en política municipal m'impedeix seguir el dia a dia i la concreció, però bàsicament la condició és que s'obri aquest escenari de ruptura amb l'Estat, que es compleixi el camí de la desobediència i s'engegui el procés constituent.
L'inici de la campanya coincideix amb la Diada, com veu la mobilització que es farà a la Meridiana? Hi anirà?
Sí. No tan sols aniré a la manifestació de la Meridiana el dia 11 de setembre, sinó que, a més, els Brams participarem activament fent un concert en el tram on hi ha els berguedans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona