Política

L'“amenaça” de Morenés arriba a la Comissió Europea

Una trentena d'eurodiputats denuncien el comentari del ministre, que consideren que vulnera el Tractat de Lisboa

Els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (CDC) i Ernest Maragall (MÉS) van denunciar ahir a la Comissió Europea les declaracions del ministre de Defensa espanyol, Pedro Morenés, en què descartava una intervenció militar a Catalunya “si tothom compleix el seu deure”. En la pregunta parlamentària, que ja ha estat subscrita per una trentena d'eurodiputats, s'explicita que l'afirmació de Morenés, “feta a tres setmanes de les eleccions catalanes del 27-S, constitueix una amenaça insinuada cap a la voluntat democràtica del poble català”. Per això, els eurodiputats pregunten si la Comissió està preocupada i si creuen que el comentari podria constituir un “atac” a l'article 2 del Tractat de Lisboa.

La pregunta diu: “Preocupa a la Comissió que un ministre de Defensa europeu utilitzi l'amenaça d'una intervenció militar contra un moviment escrupolosament pacífic i democràtic?”. I hi afegeixen: “No creu la Comissió que aquesta amenaça representa un atac als principis i valors europeus?”

L'article dos del tractat recull que “la Unió es fonamenta en els valors del respecte a la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l'estat de dret i del respecte als drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories. Aquests valors són comuns als estats membres en una societat caracteritzada pel pluralisme i la no discriminació.

Gerry Adams fa costat a l'autodeterminació

El president del Sinn Féin irlandès, Gerry Adams, expressa en un vídeo difós ahir la seva solidaritat “amb el poble català” amb vista a les eleccions del 27-S i, al mateix temps, fa constar el seu desig que Catalunya “pugui continuar endavant cap a l'autodeterminació”. Gerry Adams ha fet arribar el seu vídeo a través de la plataforma Esquerres per la Independència, en l'acte de la qual participarà demà el dirigent del partit Paul Maskey a la plaça del Rei de Barcelona. En el vídeo, l'històric líder del Sinn Féin explica que vol “fer arribar la solidaritat de la Irlanda republicana al poble de Catalunya”.  “Us desitgem el millor i ens complauria moltíssim que pugueu avançar cap a l'autodeterminació”, afirma Gerry Adams abans d'acabar amb la salutació “Visca la terra!”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

S’obre el ball de cadires a la UE

barcelona
guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona