Política

JORDI NAVARRO

NÚMERO3 DE LA LLISTA GIRONINA DE LA CUP

“Si guanyem, la ruptura haurà de ser unilateral”

“No hi ha transformació social sense independència, ni independència real sense transformació social. Plantejar-ho com dues coses separades és un fals debat”

“La nostra línia vermella es diu coherència. Amb l'esforç que ha fet la societat catalana, si es planteja la independència en clau de rebaixes, no voldrem participar d'aquest joc”

Clar i català.
El gironí Jordi Navarro és molt crític amb les polítiques desenvolupades des de la Generalitat tant pels governs de CiU com pels del tripartit. Reclama que a Catalunya li cal la independència, però també una profunda transformació social. I ho defensa amb un discurs categòric.
Plantejar una ruptura amb una majoria molt ajustada és complicat

Després de la seva experiència com a regidor a la capital de la demarcació, Navarro continua en aquestes eleccions a la primera línia del combat polític com a número tres de la llista de la CUP per Girona.

Triï: independència o revolució social?
No es pot triar. Són dues lluites indestriables. No hi ha transformació social sense independència, ni hi ha independència real sense transformació social. No són compartiments estancs. Plantejar-ho com dues coses separades és un fals debat.
Tots dos objectius són complicats. Vol dir que és una bona estratègia emprendre alhora dues lluites tan importants?
Crec que hi ha dos processos en marxa a Catalunya ara mateix. Hi ha un procés sobiranista i també un de social molt actiu en aquests moments. Hi ha un llibre molt interessant de Jordi Garcia Jané que explica que en alguns països en unes dècades és probable que estiguin en economies postcapitalistes. Són processos a diversos llocs del món, i a Catalunya també.
Vostè continua desconfiant de CDC. Ens enganyen?
S'ha d'avaluar també la trajectòria de les persones i opcions polítiques. Quan veiem les polítiques que sempre ha fet Convergència, que ha governat a molts llocs... jo, la veritat, no me'ls crec.
Amb la gent de Catalunya Sí que es Pot no comparteixen el bloc territorial. I el social?
En el marc territorial no ens posem d'acord. Ells segueixen apostant per un Estat espanyol federal, quan saben que és impossible i que és una utopia irrealitzable segurament en els propers dos segles. I en el social, el nucli de Sí que es Pot és Iniciativa. Quan van estar governant en el tripartit ens van demostrar que tenien unes fórmules i receptes totalment moderades i socialdemòcrates que no van suposar cap transformació. Ans al contrari, encara hi ha excàrrecs del tripartit col·locats. Com per exemple en [Joan] Saura al Senat. Què té això de rupturista? Ho interpreto com a més continuïtat; una actualització de la vella política.
Ara que parla d'Iniciativa. Que una persona com Raül Romeva, que prové d'ICV, encapçali la llista de JpS, és un cop baix a l'esquerra alternativa?
No. És més, penso que el país, immers en els dos processos dels quals parlàvem, comença a reaccionar. Es va veure clar en les municipals que el país girava cap al sobiranisme i l'esquerra. Per això penso que Convergència va ser molt hàbil i es va camuflar a la llista de JpS.
A grans trets, la CUP proposa...
Les premisses de la CUP són apostar per una ruptura en l'àmbit nacional i per un programa d'emergència social. Això vol dir rescat de les persones, plantar cara a la banca, a les oligarquies, ajudar els sectors populars que més han patit amb la crisi, etcètera.
Hi haurà un pacte postelectoral de la CUP i JpS si cal?
La CUP és aquí per forçar ruptures. Aquestes eleccions tenen un component plebiscitari en clau nacional molt clar, però això ha de tenir efectes plebiscitaris. I això vol dir que si el 27-S guanya el sí a les urnes haurem de fer un pas, i aquest pas ha de ser unilateral. Plantejar diàlegs amb l'Estat ara és inviable i improductiu. Si fem una ruptura, i es produeix una ruptura amb les polítiques de la troica que ens han dut al desastre social, estem disposats a parlar.
Un hipotètic pacte entre les forces del sí implicarà, segur, renúncies per part de tothom. On és la seva línia vermella?
La nostra línia vermella es diu coherència. Pensem que amb l'esforç que ha fet la societat catalana, si es planteja la independència en clau de rebaixes, no voldrem participar d'aquest joc.
Guanyar amb escons és suficient?
La victòria ha de ser tan àmplia com sigui possible, perquè això ens donarà força. Plantejar una ruptura amb una majoria molt ajustada és complicat. Tot i així, voldria trencar el missatge d'Artur Mas quan diu que si no hi ha majoria s'haurà acabat el procés. Vull dir-li que portem tres segles de lluita, i que la lluita aquí no s'acabarà.
I la independència per a les comarques gironines?
Hi ha temes cabdals que afecten molt directament les comarques gironines. Per exemple, el canvi climàtic. La defensa de la pagesia. I tenim un problema greu amb l'habitatge, s'ha d'intervenir des de les administracions. Són qüestions importantíssimes que hem d'afrontar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona