Política

Espanya ens estima

Margallo se'n riu del suport de congressistes d'EUA

Felicita irònicament als sobiranistes per haver assolit l'aval de “l'1,1% dels representants dels Estats Units”

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va ironitzar ahir amb el suport al dret d'autodeterminació dels catalans que diversos -cinc, segons el ministre- congressistes dels EUA van mostrar la vigília al secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana. Margallo va “felicitar” els sobiranistes i la Generalitat per haver obtingut l'aval “de l'1,1% dels representants dels EUA”, i va fer broma assegurant que “és normal que en presumeixin perquè és el màxim que han aconseguit mai a nivell internacional”. El ministre, a més, va recordar que “tots els representants d'EUA es mouen per la Constitució i la seva interpretació” i va llegir una sentència del tribunal constitucional nord-americà sobre la secessió de Texas per demostrar que rebutja els moviments sobiranistes, segons explica l'agència ACN

García-Margallo va fer aquestes declaracions participant en el Fórum Nueva Economia de Barcelona, aquest dijous, només hores abans que comencés la campanya electoral per al 27-S. El ministre també va criticar el procés i, sobretot, el que qualifica de “mentides”sobre les conseqüències que tindria la independència de Catalunya.

“No s'entén Catalunya sense Espanya, ni Espanya sense Catalunya. La identitat espanyola és plural i inclusiva, no hi ha una única forma de ser espanyol. El respecte a la singularitat no ha de ser una arma de separació. La unitat no és uniformitat. I la secessió exilia als que no combreguen i fa estrangers al seu propi país dividint a catalans entre bons i dolents”, va dir per resumir el que ell creu que hauria de dissuadir els ciutadans dels plantejaments sobiranistes. I és que, segon ell, només el “diàleg” després del 27-S pot aplacar la “frustració que es pot crear”, perquè per al ministre “en cap cas hi haurà una independència de Catalunya”. És per això que vol que tothom segui a parlar per acabar amb un debat “que es pot fer etern” si alguna de les parts no aposta pel “diàleg i el consens”. A més, Margallo, com a ministre d'exteriors, ha remarcat que sap “bé” que una Catalunya amb una declaració unilateral d'independència “no seria reconeguda per ningú” i quedaria “fora de la UE, de l'ONU, de l'OTAN i de tot”. “No crec que tingués ni un sol vot al Consell de Seguretat de l'ONU. I a la UE les coses estarien encara més clares”, va afirmar .

Altre cop irònicament sí que va voler “donar la raó” al president de la Generalitat , Artur Mas, quan assegura que no s'expulsaria Catalunya d'Europa. “Té raó. Ningú s'atreviria a expulsar Catalunya, no hi hauria cas; estaria autoexclosa automàticament des del minut u”, va replicar. “No es tracta d'amenaçar, es tracta d'advertir”, va defensar Margallo.

Proposa canvi fiscal i lingüístic

El ministre es va mostrar partidari d'una reforma constitucional que cedís a les comunitats autònomes l'IRPF –excepte el gravamen dels estalvis i dels rendiments empresarials– així com els impostos de patrimoni, successions, transmissions patrimonials i impostos especials –també aquí amb l'excepció del petroli. Però, a més, García-Margallo aposta per una “llei de règim lingüístic de l'Estat, que consagri el dret dels ciutadans a dirigir-se en la seva llengua a qualsevol administració inclosa la central, i permetre un ensenyament de totes les llengües cooficials en el sistema obligatori”. En aquest sentit, el ministre assegura que el govern espanyol estudia els models lingüístics de Bèlgica, Suïssa i Canadà. En cap moment, però, García-Margallo va donar a entendre que aquesta fos la proposta de reforma del president Mariano Rajoy i de la direcció del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona