Política

El món ens mira

Portada a Buenos Aires, i en anglès

La manifestació de la Diada va tornar a ser aquest any un esdeveniment informatiu de primer ordre. Va aconseguir ressò a tots els racons del planeta, potenciat per un fet molt ben planificat i executat: la roda de premsa multilingüe de Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras, que va permetre fer arribar un missatge clar i català a una bona colla de periodistes estrangers, que es van encarregar d'escampar la bona nova a mitjans de tot el món.

Un cas curiós de la repercussió global de la gran manifestació a la Meridiana és la fotografia destacada a la portada del diari Buenos Aires Herald. És un diari en llengua anglesa que es publica a la capital argentina des del segle XIX, quan el comerciant escocès William Cathcart el va fundar avui fa exactament 139 anys, el 15 de setembre del 1876. El Herald és l'únic mitjà de premsa diària en llengua anglesa que es publica a tota l'Amèrica Llatina, però no és això el que va fer que guanyés un prestigi notable arreu, sinó el fet d'haver estat l'únic mitjà de comunicació argentí que es va atrevir a denunciar la desaparició forçada de persones durant la dictadura militar. Els seus periodistes van fer córrer el rumor que el diari estava controlat per la CIA nord-americana, la qual cosa va fer que els militars argentins s'abstinguessin d'intervenir-hi.

El Herald acostuma a informar sobre cada pas del procés català, i va dedicar gairebé mitja portada a la Diada, destacant que més d'un milió de persones van prendre els carrers de Barcelona per reclamar la independència. Remarcava les paraules de Romeva en roda de premsa, que va explicar que tothom a Catalunya hauria preferit un referèndum, però que la negativa de l'Estat no ha deixat cap altre camí que convertir les eleccions del 27-S en un plebiscit de facto. L'article entra en detalls i observa que els independentistes podrien aconseguir la majoria absoluta al Parlament, la qual cosa habilitaria el nou govern per posar en marxa el full de ruta acordat, que preveu la creació d'un estat europeu durant l'any 2017. El diari reflecteix en la seva àmplia cobertura l'opinió d'uns quants participants en la manifestació, com a exemple dels motius que han impulsat el moviment separatista català fins a posicions hegemòniques en el panorama polític català. Com a mostra d'opinions contràries a la independència, el Herald esmentava l'article de la cineasta Isabel Coixet en el diari El País, tot i que destacava les seves paraules en el sentit de no tenir un sentiment de repulsió envers Espanya, però tampoc cap fascinació. També hi ha espai per citar les paraules de Soraya Sáenz de Santamaría, que repeteix que la independència no s'esdevindrà i que a més a més és impossible, i l'advertiment que l'Estat no permetrà que es privi els habitants de Catalunya de tenir la ciutadania espanyola, una possibilitat que mai no s'ha plantejat des de l'independentisme.

15-09-1876 L'escocès William Cathcart funda el diari en anglès ‘Buenos Aires Herald'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona