Política

NÚRIA TERÉS

EXMILITANT D'ICV I EXREGIDORA A L'AJUNTAMENT DE GIRONA

“Em sento trepitjada com a ciutadana i com a país”

Es proclama independentista des de sempre, però diu que la línia presa per la direcció l'ha allunyat dels seus ideals nacionals

Li agradaria que Romeva fos el futur president de Catalunya

Núria Terés ha seguit el camí d'altres companys de formació en els darrers mesos i ha deixat ICV. Ha estat regidora a l'Ajuntament de Girona i va formar part del govern tripartit, on va assumir les àrees d'educació i cooperació. Va entrar a la formació com a independent i els últims anys n'era militant.

Ha compartit moltes hores amb Joan Olòriz i poques setmanes després ha agafat el mateix camí i ha deixat la formació.
El fet és el mateix perquè, com en Joan, he deixat també Iniciativa, però crec que són dos processos totalment diferents. En el meu cas és molt senzill, jo he estat sempre per la independència de Catalunya, però he anat fent una evolució del concepte d'independentisme. Entenc que tot aquest temps a ICV i a l'Ajuntament podia fer conviure la lluita pels drets socials i també per uns drets nacionals pels quals fa uns anys lluitaven de manera molt diferent de l'actual.
Quin element clau trenca aquest equilibri?
Sí, hi ha un moment en què no sento una convivència harmònica dins meu, com crec que també passa al país.
Hi ha un fet concloent per prendre la decisió de deixar ICV?
Més que un fet entenc que ha estat un procés. És obvi, però, que hi ha alguns punts importants de decepció. Un dels positius va ser la resolució d'ICV de fa dos anys on es reconeixia Catalunya com un estat i s'instava a fer un debat intern per veure la posició. Però aquest debat no s'ha fet mai i això m'ha influït molt. Un altre element que no m'ha agradat és l'aliança amb Podemos. Em fa entendre que se supedita la sobirania de Catalunya a la decisió d'un altre partit d'un altre país. I això ja hem vist que no ha funcionat amb altres partits com el PP o el PSOE. A més, vaig donar-me tot l'estiu per veure els esdeveniments i decisions i el 31 d'agost vaig comunicar la meva marxa de la formació.
Amb aquesta decisió s'acaba l'etapa política de Núria Terés o en comença una altra?
Són dos fets que poden anar units o no. Sempre he pensat que es fa política de moltes maneres i, per tant, la meva dimensió política passa per un partit polític. Tot i això, tampoc descarto poder col·laborar amb processos de confluència, on des de moltes òptiques diferents es vagi en una direcció comuna.
Com veu el panorama per aquest 27-S?
No tinc cap decisió presa del que votaré. Volgudament vull que siguin processos separats de la meva marxa d'ICV a qui acabi votant i em reservaré la decisió final perquè serà una decisió molt conjuntural. Sí que és obvi que serà un grup on la independència figuri al capdavant, per tant, hi ha dues llistes més clares.
Entén la unió de forces de la llista de Junts pel Sí?
Sí, ho entenc. M'uneix una amistat amb Raül Romeva i entenc molt bé el pas que ha fet, malgrat les crítiques que ha rebut, especialment, del seu o meu exgrup fins fa poc temps. L'objectiu és la independència de Catalunya i establir unes bases per construir un país i entenc tots els grups i la societat civil que s'hi ha unit.
N'hi ha que critiquen la unió després de les retallades.
Sí, entenc els que fan aquesta lectura. No he votat mai Convergència i no el votaré mai. Artur Mas no és el president que m'agradaria tenir. Però ara hem d'estar per sobre d'això i som una societat que ens costa fer aquests exercicis d'unitat. Sóc oberta de ment i generosa i ara el principal és la independència de Catalunya per decidir després quin país volem.
Té por que acabin utilitzant Romeva per partidisme?
No tinc por. Ell no canviarà i és un home profundament d'esquerres. Mantinc l'esperança que seria un bon president del nostre país i m'agradaria que fos el president del meu país. No sé si serà possible ara o més endavant, però Romeva és un home de futur i Artur Mas no és un home de futur.
Quina Catalunya s'imagina?
La Catalunya dels drets socials i les dues lluites han d'anar juntes. Una Catalunya on la diferència entre els que tenen i els que no tenen i els que saben i els que no saben... sigui mínima. Cal fer marxa enrere entre aquestes diferències socials que coneixem. Mas i CiU han fet retallades, però si governés qualsevol altre grup amb el marge que té, què podria fer? Hi ha canvis de polítiques com demostra ara a Barcelona, però el canvi de statu quo només es pot fer quan hi ha recursos més ben distribuïts. Ara no els tenim i tampoc tenim una plena democràcia perquè el Parlament decideix coses i se les passen pel folre i no vull ser un súbdit de l'Estat espanyol, sinó ciutadana de l'Estat espanyol i ser-ho implica la independència de Catalunya. Després ja veurem les aliances amb els pobles d'Espanya. Ara em sento trepitjada com a ciutadana i com a país.

Dol deixar el partit després de quedar-se sense regidors a l'Ajuntament?

Sí, dol molt i, sobretot, a l'Eugènia Pasqual, amb qui m'uneix una gran amistat. També perquè hi ha grans persones, però ara em sento més lliure.
Com valora el pas pel govern?
Vam aguantar massa al govern tripartit, però ens estimàvem les àrees d'educació, serveis socials o medi ambient que dúiem des d'ICV. Però per contra estic molt satisfeta de la feina en escoles bressol o la feina que vaig poder fer en cooperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA