Política

El Cercle d'Economia diu que calen solucions dins de la llei

El fòrum empresarial debat intensament per aprovar un document d'anàlisi sobre els comicis del 27-S

Subratlla que hi ha “un desig àmpliament majoritari de millora de l'autogovern”

El Cercle d'Economia va fer públic ahir un document en què analitza la situació política de Catalunya –i en certa manera també de l'Estat– de cara a les properes eleccions del 27 de setembre. Sota el títol Després de les eleccions del 27-S: diàleg, acord i reforma, l'escrit busca moure's en equilibri entre les dues grans opcions que es dirimiran en aquests comicis sota una premissa que pel fòrum empresarial sembla innegociable: el respecte a la legalitat vigent.

“Les aspiracions d'una gran majoria de ciutadans de Catalunya a un millor autogovern i al reconeixement de les seves singularitats tenen encaix en el nostre ordenament legal”, apunta el document del fòrum empresarial presidit per Antón Costas.

“A Catalunya existeix un desig àmpliament majoritari de millora de l'autogovern, de canvi del model de finançament i de reconeixement polític de la seva personalitat”, recull l'escrit. En aquest sentit, el document ve a legitimar les dues opcions presents avui en dia en el debat polític i subratllar la necessitat dels “poders públics de trobar les vies legals adequades per canalitzar les aspiracions de canvi existents en la societat”.

Fonts de l'entitat van assenyalar ahir que el document està “consensuat”, encara que sí que van reconèixer que es va debatre amb intensitat la possibilitat de no fer públic cap posicionament fins després de les eleccions i un cop coneguts els resultats. “El que tenim clar i el que es desprèn del document és que qualsevol transformació s'ha de fer des de la legalitat”, van afegir les mateixes fonts.

Àmplia majoria

L'anàlisi del grup empresarial considera, a més, que la victòria d'una o altra opció en els comicis no arracona a l'oblit la proposta derrotada: “Un resultat electoral del 27-S que donés majoria parlamentària al conjunt de les forces polítiques que no tenen en el seu programa la independència no podrà interpretar-se en el sentit que la societat catalana és partidària de l'statu quo i que no cal canviar res”.

Per contra, i en relació amb la posició sobiranista, el document diu: “Creiem fermament que qualsevol canvi estructural –i la independència en seria la màxima expressió– requereix d'una majoria qualificada que en cap cas pot desprendre's d'unes eleccions com aquestes, sinó de la legitimitat d'una consulta legal, acordada i ben informada.”

LA FRASE

Qualsevol canvi estructural requereix d'una majoria qualificada i d'una consulta legal i acordada
Document del Cercle

Mas recorda que l'Estat no ho vol

El manifest del Cercle d'Economia va provocar una allau de reaccions, començant per la del president de la Generalitat. Artur Mas va recordar que l'Estat espanyol sempre s'ha negat a acordar una consulta a Catalunya. “Quina solució donen?”, va demanar-se el també candidat de Junts pel Sí a l'entitat que presideix, Antón Costas.

El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, veu el Cercle “atemorit”, mentre que la CUP va subratllar que els interessos de l'entitat disten molt dels del partit. Les forces unionistes van celebrar el pronunciament, tot i que el PP es va desmarcar de la petició que cal fer un referèndum. La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, va celebrar que el Cercle d'Economia doni “pal a Mas”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia