Política

El vot exterior punxa de nou

Només 21.394 catalans residents a l'estranger, un 10,9% del total, han pogut demanar a temps poder votar el 27-S

Podran fer-ho si les paperetes els arriben a temps i si no hi ha incidències en l'enviament del seu sufragi a consolats i ambaixades

Les entitats es queixen per les dificultats de votar des de l'estranger

Prop de 71.000 catalansresidents en altres llocs de l'Estat, 7.000 més que al 2012, s'han inscrit per votar

Només 21.394 dels 196.062 catalans inscrits en el Cens Electoral de Residents Absents –el 10,9% del cens– han pogut completar els tràmits per poder votar en les eleccions del 27-S, segons dades provisionals facilitades des del Departament de Governació. I no pas per falta d'interès, sinó per les dificultats que comporta completar els tràmits per exercir el sufragi des de l'estranger des que al 2011 es va introduir un canvi que obliga els electors a demanar el vot –abans, les paperetes els arribaven sense petició prèvia– i a haver de fer, per tant, un doble tràmit. És el que es coneix com a vot pregat, una normativa derivada de la reforma de la llei orgànica del règim electoral general aprovada per l'últim govern de José Luis Rodríguez Zapatero amb el PP i CiU i que ha fet caure en picat la participació dels expatriats en les successives eleccions celebrades des d'aleshores. Malgrat que des de fa mesos hi ha un acord tàcit de totes les formacions per rectificar l'actual situació, el cert és que la situació s'ha mantingut en uns comicis en què el vot exterior podia haver tingut una incidència notable.

Haver completat amb èxit la petició del dret de vot no és sinònim de poder-lo exercir. Els 21.394 expatriats que han pogut fer el tràmit podran votar sempre que les paperetes enviades per correu des de la corresponent delegació provincial de l'oficina del cens els arribin a temps i sense incidències. I també sempre que trametin el seu vot al consolat o ambaixada corresponent abans del 22 de setembre. Els que optin per votar presencialment, podran fer-ho a la delegació exterior de l'Estat a la qual estiguin adscrits entre el 23 i el 25 de setembre. Ahir, la Junta Electoral Central va rebutjar la petició de la Generalitat d'ampliar el termini per al vot per correu dels residents a l'estranger al·legant que els vots podrien arribar fora de termini. En canvi, sí que ha ampliat fins al dia 24 el termini per al vot per correu dels catalans que resideixen en altres comunitats. En el cas de Barcelona, que celebra la festa de La Mercè, i d'altres poblacions on dijous vinent és festa, el termini acabarà divendres a les dues del migdia, informa Montse Oliva.

La Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) ha tornat a denunciar les dificultats que han tornat a impedir que molts expatriats puguin participar en les eleccions. “Els terminis són de per si molt justos, i sovint es veuen afectats pels recursos presentats per les diferents candidatures en el procés d'aprovació de les llistes, amb la qual cosa les coses es compliquen encara més”, explica el secretari general de la FIEC, Xavier Tudela. L'entitat també lamenta la negativa de la Junta Electoral Central d'incorporar alguna de les propostes que la direcció de l'entitat li va fer arribar a finals de juliol amb l'objectiu de millorar l'eficàcia del procediment. Des del govern, la sensació és que aquest cop els mecanismes per a la tramitació del vot pregat han funcionat millor que al 2012. Principalment, per la pressió exercida des de la pròpia Generalitat a través de les delegacions exteriors, que han intentat fer tot el possible per resoldre totes les incidències plantejades pels particulars que s'hi han adreçat. Malgrat tot, fonts de l'executiu continuen situant com una de les principals dificultats el fet que l'èxit o el fracàs del procediment acaba dependent excessivament del criteri dels ambaixadors i els cònsols, i fins i tot del funcionari de torn.

Més inscrits que al 2012

Les diferents campanyes engegades des del govern i des d'entitats com l'Assemblea Nacional Catalana, la mateixa Fiec, Catalans al Món o Marea Granate han fet augmentar sensiblement des de principis d'any la xifra de ciutadans inscrits en el Cens Electoral de Residents Absents (CERA), un tràmit previ imprescindible. Això ha permès que la xifra de persones que han demanat el vot sigui més alta que en les últimes eleccions catalanes. Al 2012, van ser 17.614 sol·licitants, el 17% menys, per bé que representaven l'11,2% del cens de catalans inscrits al CERA, que aleshores eren 156.517. Encara no hi ha cap dada sobre la participació dels ciutadans inscrits en el registre d'Espanyols Residents Temporalment Absents (ERTA), que són aquells que es troben vivint a l'estranger per un termini inferior a l'any. Malgrat tot, la xifra d'aquest col·lectiu acostuma a ser força baixa, perquè són majoria els que opten per estalviar-se un tràmit igualment ple de dificultats, pel fet que superar-lo amb èxit també depèn de la durada del visat concedit en el país d'estada. Per exemple, si el permís és per més d'un any, és molt possible que l'Estat no concedeixi al sol·licitant la inscripció en aquest registre.

Pel que fa als catalans que resideixen en altres llocs de l'Estat, ahir s'acabava el termini per demanar inscriure's en el registre per poder votar. En total, ho han fet 70.732 persones, una xifra força més elevada que la registrada el 2012 –s'hi van inscriure 63.142–, una dada que reforça l'interès que el 27-S ha suscitat entre els catalans que viuen fora del país.

2011
va ser l'any
en què es va introduir el vot pregat, que obliga els residents a l'estranger a demanar el vot. Abans, rebien les paperetes sense haver-les de demanar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA