Política

Espanya ens estima

El PP, C's i el PSC aprofiten l'“amenaça” de la banca a Catalunya

Mas-Colell aclareix que l'Estat espanyol té “l'obligació” de pagar les pensions als catalans tot i la independència

Els partits unionistes van aprofitar ahir el comunicat de la gran banca espanyola i catalana (units en l'Associació Espanyola de la Banca i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi, en què s'integra CaixaBank i el Banc Sabadell) per continuar la campanya de la por als pensionistes, a l'empresariat i a les inversions estrangeres. Per contra, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va criticar l'ús partidista de la banca fent pedagogia seriosa. I, a banda dels candidats a favor de la independència, Podem va ser l'única formació espanyola que va qüestionar que la banca entri en campanya electoral.

El candidat del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, va advertir ahir que els bancs catalans no podrien garantir els dipòsits dels seus clients si Catalunya surt de la UE amb la independència. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va exigir al president de la Generalitat, Artur Mas, que expliqués com garantiria els estalvis i les pensions als catalans “en una Catalunya exclosa de la Unió Europea i amb una Generalitat arruïnada”. I el candidat del PPC, Xavier García Albiol, va atacar directament Mas: “Que digui que s'ha de passar per sobre dels poders financers és una frase que podria subscriure el propi Maduro o el Pablo Iglesias. És un insult al sentit comú.” Abans-d'ahir a la nit, el president Mas, amb relació a l'anunci dels bancs va afirmar: “Val més la veu del poble que tot el poder que mobilitza Madrid.”

Amb aquest debat enverinat, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va qualificar el govern espanyol d'“irresponsable” per fer una “pressió enorme” a la banca en contra de la independència de Catalunya. Per Mas-Colell, el sector financer és una “peça clau” per a l'economia i “convé deixar-lo fora de la política per no crear alarma”. També va assegurar que Catalunya és un bon mercat i la banca competirà per tenir-lo.

A més, pel que fa als que diuen que les pensions perillarien en un futur estat català, ahir Mas-Colell va aclarir que els catalans que han cotitzat “durant dècades” a Espanya tenen “dret” a cobrar les pensions, ja que es tracta d'un “contracte individual” entre ells i l'Estat espanyol, una “obligació legal” que es podria reclamar davant dels tribunals internacionals. Tot i així, hi va afegir que si Espanya no pagués les pensions, la Generalitat actuaria com a garant del pagament als pensionistes i jubilats. “Tinc confiança que l'Estat espanyol complirà, és un tema molt seriós i seria inconcebible que no ho fes”, va reblar. Mas-Colell es va posar d'exemple ell mateix, assegurant que cobra una pensió del govern dels Estats Units, pels molts anys que va estar treballant allà, i que el govern nord-americà no té en compte si Mas-Colell té nacionalitat espanyola o nord-americana o a qui vota.

Rèplica de Colau i consumidors

Les xarxes socials es van omplir ahir de crítiques a la gran banca per la seva alerta sobre les conseqüències financeres en una Catalunya independent. Al “Bon vent i banca nova”, del candidat de la CUP, s'hi va afegir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: “Als banquers que amenacen: volen estabilitat? No desnonin, tornin preferents, compleixin l'article 33 de la Constitució i donin ús social a l'habitatge.” El tercer tinent d'alcalde, Jaume Asens, va piular: “El banquero es señor que nos presta paraguas cuando hace sol y nos lo exige cuando empieza a llover (Mark Twain).” L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya va declarar ahir en un comunicat: “els consumidors rebutgen els xantatges i les amenaces de la banca a la ciutadania de Catalunya per orientar el seu vot.” El Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya també va lamentar el to de la banca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona