Política

Espanya ens estima

Mendez i Toxo contradiuen els seus sindicats a Catalunya

Els líders estatals de CCOO i la UGT es pronuncien contra la independència i reclamen que es canviï la Constitució

Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo van unir les seves veus als poders estatals que en els últims dies es declaren contraris a la independència i alerten sobre els seus riscos. Els líders de les dues grans centrals sindicals espanyoles, que sovint comparteixen estratègia per combatre o negociar amb l'executiu de torn, no han volgut quedar al marge del debat català i han fet pública la seva posició respecte a què pot passar el 27-S. La seva percepció és que la separació no portarà res de bo per als treballadors ni de Catalunya ni d'Espanya. “No som partidaris de la independència”, exclamava ahir el màxim responsable de la UGT, mentre que el de CCOO –molt més contundent– emfasitzava que no veu “cap avantatge” associat a la separació, “més aviat al contrari”. Més enllà dels matisos, no discrepen del conjunt de proclamacions de l'Estat, però sí de les plataformes catalanes, que ahir mateix van voler respondre'ls desmarcant-se de les declaracions. Així, després de defensar la seva autonomia, afirmaven que Catalunya ha de ser el que decideixin lliurement els seus ciutadans”, mentre proclamaven la necessitat que el dret a decidir sigui un dret “de primera magnitud”.

Ho constatava la UGT de Catalunya en un manifest fet públic després de la reunió del secretariat nacional. També CCOO insistia en el dret a decidir alhora que clamava contra “les ingerències que en forma de por i amenaces volen condicionar el lliure debat i decisió del poble”. La portaveu de CCOO de Catalunya, Dolors Llobet, va aprofitar per recordar que la seva és una confederació amb veu i estatuts propis i insistia que la posició és la de respectar totes les opcions del 27-S. De fet, militants dels dos sindicats han signat el manifest de Sindicalistes pel Sí.

En una compareixença conjunta a Madrid per defensar una renda mínima per a persones amb risc de pobresa, Méndez i Fernández Toxo coincidien en el rebuig a la independència i també en la possible sortida: una reforma de la Constitució per trobar un millor encaix de Catalunya. “No es pot seguir amb l'statu quo actual”, deia el líder de CCOO augurant un xoc de trens. En la mateixa línia, el de la UGT –sindicat germà del PSOE– instava a obrir el debat i fins i tot apuntava a la necessitat de trobar vies per posar fi al “dèficit de participació ciutadana”, un pronunciament que des de la central catalana es va entendre com un suport al dret a decidir.

Efecte rebot

Això sí, després de dir-hi la seva, Méndez va voler alertar contra la multiplicitat de manifestos d'entitats i líders internacionals que auguren els pitjors escenaris per a Catalunya incidint que poden acabar provocant l'efecte “rebot”. El de la UGT, doncs, té dubtes que aquesta sigui la millor estratègia.

Margallo i els “suïcides”

No es tracta de fer por, sinó d'evitar una tragèdia. José Manuel García-Margallo buscava ahir tota mena de símils per il·lustrar per què s'ha engegat una ofensiva estatal per aturar el procés i en la qual va encabir el seu cara a cara televisiu amb el candidat de Junts pel Sí Oriol Junqueras per discutir sobre l'escenari internacional que li espera a una Catalunya independent. “Jo, si els meus amics es volen tirar per un pont, els demano que no es tirin, i si es llancen els segueixo, estaré a sota per ajudar-los. Advertir-los del que pot passar no crec que sigui infondre por.” Però no es va quedar aquí en les seves expressions metafòriques: “Si li demano que no condueixi a 250 quilòmetres per hora per una autopista en mal estat no li estic fent por, estic preocupat que no tingui un accident fatal, que seria irreversible, com la sortida de Catalunya d'Espanya.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA